ОСМА БЕОГРАДСКА ГИМНАЗИЈА

Новости

Избор језика:Српски |Русский |English |中文

Почетна
О школи
Новости
Информације за родитеље
Информације за ученике
Информатор
Интернет настава
Такмичења
Успешни ученици
Галерија
Контакт

Најсвежије новости из Осме београдске гимназије


21.3.2019.


Oсам векова аутокефалности Српске православне цркве


Поводом обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве на конкурсу „Осам векова моје Цркве“, ученик одељења 3-4 Осме београдске гимназије Данило Говедарица један је од победника литерарног конкурса, а Шегуљ Бојана из одељења 2-8 и Анђелија Илић из одељења 3- 8 победнице су на литерарном конкурсу.

21.3.2019.


Мила Краљевић 4/1, освојила је треће место на Првенству Србије у џудоу


Ученица Осме београдске гимназије, Мила Краљевић 4/1, освојила је треће место на Првенству Србије у џудоу.

Слика 1 Слика 1

21.3.2019.


Контролни задатак из премета Историја за одељење 1/7


Контролни задатак из премета Историја за одељење 1/7 биће одржан дана 11.04.2019.године.

20.3.2019.


Радионица на тему: вешто реци нешто – мала школа комуникацијиских вештина


У понедељак 18. марта 2019. године, у свечаној сали Осме београдске гимназије, одржана је радионица на тему: вешто реци нешто – мала школа комуникацијиских вештина. Радионицу су водили мр Снежана Милошевић Јешић - педагог и породични психотерапеут, оснивач и председник центра за боље васпитање „Завири“ као и господин Зоран Јешић, адвокат и дугогодишњи тренер асертивне комуникације. Циљ радионице био развијање и побољшање асертивне комуникације, јавног наступа и побољшање комуникацијских вештина код ученика.
У радионици су учествовали ученици првог, другог и трећег разреда.

18.3.2019.


Међународни семинар Реалног Аикида у СЦ „Шумице“


Семинар је организован испред светског центра Реалног Аикида Љуба Врачаревић уз ангажовање најпознатијих мајстора ове вештине Ана и Сањае Врачаревић, Игора Петровића и Милоша Мијатовића. Учешће на овом мајсторском семинару омогућено је и ученику Осме београдске гимназије, Луки Јеремићу I7 коме је пружена прилика да као носиоцу браон појаса стекне вештине и знања и том приликом је додељен и сертификат о ућешћу са светским познатим мајсторима.

Учесници семинара поред великог броја клубова реалног Аикида из Србије, су и клубови Реалног Аикида из Северне Македоније, Републике Српске као и специјални гости из Руске Федерације, који су показали велико интересовање за српску одбрамбену вештину која се учи у светском центру реалног Аикида у Аикидо клубу Љуба Врачаревић у Београду. Представници Руске Федерације омогућиће у наредном периоду учесницима пут и боравак на семинару који ће се организовати на лето у Руској Федерацији.

Слика 1 Слика 1

18.3.2019.


Грађевински факултет организује „Отворени дан нашег факултета“


Грађевински факултет Универзитета у Београду 23.03.2019. године, од 11 до 14ч ,организује „Отворени дан нашег факултета“, који ће се одржати у Свечаној сали Грађевинског факултета у ул. Булевар краља Александра бр.73. Отворени дан је намењен ученицима 3. и 4. разреда, који ће имати прилику да се упознају са наставницима, аститентима и студентима Факултета, обиђу штандове сваког модула, лабораторије, читаоницу и рачунарски центар Факултета.

17.3.2019.


Дрога нема послењу реч


У понедељак 15. марта 2019. године, у свечаној сали Осме београдске гимназије, одржано је предавање на тему: дрога нема последњу реч. Предавање је одржано од стране заједнице – центра, за превенцију и лечење болести зависности „Земља Живих“. Организација је подржана од Министарства здравља Републике Србије, и од врсних стручњака у овој области. Предавачи су били: психолог Дуња Топавски и координатор терапеутске заједнице господин Андреја Јовановић. Догаћају су присуствовали штићеници исте организације, који су кроз своја искуства приближили ученицима негативне утицаје психоактивних супстанци као и њихове негативне последице, на лични живот али и на оне најближе.
Велики број ученика и наставника је испратио овај догађај са великом пажњом.

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

17.3.2019.


Такмичење у програмирању ''Хакатон''


Ученик Осме београдске гимназије Александар Пашалић, 4/2 освојио је прво место на такмичењу у програмирању ''Хакатон ''.17.3.2019.


Градско такмичење из Енглеског језика


Ученик Константин Белосавић, одељење IV6, предметни наставник Сандра Ченић, освојио је треће место на Градском такмичењу из Енглеског језика, одржаном 16.03.2019. у Седмој београдској гимназији и тиме се пласирао на Републичко такмичење из Енглеског језика.15.3.2019.


Писмени задатак из Математике за одељење 4/3


Трећи писмени задатак из предмета Математика за одељење 4/3 биће одржана дана 22.03.2019.године

15.3.2019.


Такмичење "Мислиша"


На математичком такмичењу "Мислиша" учествовало је преко сто ученика наше школе. У дивној атмосфери ученици су решавали занимљиве задатке. Такмичење је организовало стручно веће математичара школе у сарадњи са МД "Архимедес". У школи је кратким филмом обележен Дан броја 𝚷.

Слика 1 Слика 1

13.3.2019.


Дани београдске дебате


„Дани београдске дебате“ је заједнички пројекат Организације београдских средњошколаца , Центра за међународне односе и културну сарадњу и Центра за регионалну студентску сарадњу са седиштем на Правном факултету. Подршку су пружили разни спонзори који ће, заједничким снагама са организаторима, обезбедити учесницима вредне награде.
* Првог дана такмичења, одржаће се предавања из области дебате, реторике и дипломатије за матуранте заинтересоване за проучавање тих наука и вештина. Истог дана одржаће се и први круг такмичења.
За најбоље тимове и појединце обезбеђене су вредне награде, стипендије, дипломе и сертификати.
Право на учешће имају ученици средњих школа са територије Републике Србије.

За више информација пошаљите мејл на: office@cemoks.com.
Линк за пријаву тимова: http://bit.ly/DBD_Prijava

12.3.2019.


Предавање на тему: дрога нема последњу реч


Позивамо заинтересоване ученике да дана 15.3.2019. године (петак) са почетком у 13 часова и 15 минута, биће одржано предавање на тему: дрога нема последњу реч. Предавање ће бити одржано од стране заједнице за борбу потив наркоманије и лечење „Земља Живих“. Предавачи су психолог Дуња Топавски и координатор терапеутске заједнице господин Андреја Јовановић. Догаћају ће присуствовати и два штићеника исте организације.

12.3.2019.


Контролна вежба из предмета Немачки језик за одељење 3/1


Контролна вежба из предмета Немачки језик за одељење 3/1 биће одржана дана 15.03.2019.године.

11.3.2019.


Резултати на општинском нивоу такмичења Књижевна олимпијадa


Ученици Осме београдске гимназије су и ове године остварили завидне резултате на општинском нивоу такмичења Књижевна олимпијада.
На окружни ниво такмичења су се пласирали следећи ученици.

Први разред
1. Милица Никић I2, проф. Мирјана Благојевић, прво место
2. Јована Ђурковић I5, проф. Далиборка Петровић, прво место
3. Тамара Танасијевић I8, проф. Милан Шиповац, прво место
4. Лука Здравковић I7, проф. Милан Шиповац, друго место
5. Теодора Нешић I7, проф. Милан Шиповац, друго место
6. Стефан Деспот I5, проф. Далиборка Петровић, друго место
7. Јована Бабовић I4, проф. Мирјана Благојевић, треће место
8. Ана Марија Теслић I6, проф. Милан Шиповац, треће место
9. Дијана Поповић I2, проф. Мирјана Благојевић, треће место
10. Филип Мирковић I4, проф. Мирјана Благојевић, треће место

Директан пласман на окружни ниво такмичења је остварила Дијана Поповић.

Трећи разред
1. Јована Кесеровић III4, проф. Мирјана Благојевић, прво место
2. Емилија Жикић III2, проф. Мирјана Благојевић, треће место

Директан пласман на окружни ниво такмичења су остварили Урош Бојановић III1 и Бојана Филиповић III7.

Четврти разред - директан пласман на окружни ниво такмичења је остварила Ивана Илић IV5, проф. Зорана Бошковић.

8.3.2019.


Школско такмичење из страних језика


На градско такмичење пласирали су се следећи ученици:
Енглески језик: Белосавић Константин IV6, Анастасија Банђур IV6, Маша Ћосић IV6, Невена Маринковић IV8– предметни професор Сандра Ченић; Јована Вуксан IV4, Софија Илић IV2 – предметни професор Драгана Павићевић; Кристина Бајић IV1 – предметни професор Оливера Цветковић Дивац; Маја Карагуновић IV5 – предметни професор Јелена Богатиновић.
Немачки језик: Невена Маринковић IV8, Мина Павловић IV8, Сара Аврамовић IV5 - предметни професор Наташа Вучићевић; Марија Богдановић IV4– предметни професор Марија Димитријевић.
Шпански језик: Марија Димитријевић IV4 – предметни професор Миле Сајчић.


8.3.2019.


Креативна радионица


Ученици одељења II2су 6. марта учествовали у креативној радионици ,,Знањем до будућности” у организацији Факултета за примењени менаџмент, економију и финансије (МЕФ) у Малој сали Студентског културног центра. Радионица је имала предавачко-такмичарски концепт на тему ,,Јавни наступ” са циљем да се успешно реше дати задаци и поставе најкреативније идеје.


Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1


8.3.2019.


Школско такмичење Града Београда у џудоу


Уценици Осме београдске гимназије, на Школском такмичењу Града Београда у џудоу освојили су следеће награде: Краљевић Мила 4.1 - сребрна медаља; Секуловић Викашин 3.5- бронзана медаља. Ученици су се пласирали се на Републичко такмичење, а предводила их је професорка Јелена Маријан.


Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1


7.3.2019.


Удружење Небоград


У среду, 6. марта 2019. године Удружење Небоград, које се залаже за неформално образовање и алтернативне приступе у преношењу знања кроз музику и друге видове активност, било је гост Осме београдске гимназије.
У оквиру Пројекта Заједно смо јачи, који је финансиран од стране Градског секретаријата за социјалну заштиту, 2018. године на Међународни дан особа са инвалидитетом - 3. децембар, изведен је Кабаре ''Сви смо исти'' у коме главне роле тумаче особе са инвалидитетом које на овај начин истичу неколико важних друштвених проблема. У оквиру овог пројекта предвиђено је и одржавање четири трибине у београдским школама у циљу промовисања представе и упознавања са проблемима особа са инвалидитетом, чиме ће се кроз уметност сензибилисати шира друштвена јавност, а пре свега ученици београдских школа, да прихвате различитост.
Како је Осма београдска гимназија у сарадњи са професором Историје, Александром Марковим, одабрана за једну од четири школе у којима ће овај пројекат бити презентован, ученици су имали прилику да се упознају са начином рада овог удружења, као и са проблемима са којима се суочавају особе са инвалидитетом и начинима за њихово превазилажење и укључивање у ширу друштвену заједницу.

Слика 1 Слика 1


6.3.2019.


Квиз новца


Удружење банака Србије ће током обележавања Европске недеље новца у периоду 25-29.03.2019. године, у сарадњи са Европском банкарском федерацијом и Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије реализовати по други пут Пројекат Европски квиз новца – платформу која служи за стицање знања из области финансија и економије, али и за такмичење ученика узраста од 13 до 15 година из 30 европских земаља. Циљ пројекта је подизање нивоа финансијске писмености младих.
Квиз ће се одвијати у две фазе. Прва фаза је национално такмичење, које ће се одржати 27. марта у 12:00 у којем ће се представници одељења такмичити у квизу преко интернета (користећи платформу Kahoot!). Два ученика одељења које победи на националном такмичењу отпутоваће на европско финале Европског квиза новца, које ће се одржати 7. маја 2019. године у Бриселу. Трошкове пута и смештаја за два ученика и њиховог пратиоца (наставника) омогућиће Удружење банака Србије.
У такмичењу могу да учествују ученици осмог разреда основне и првог разреда средњих школа. Саставни део пројекта су и 10 квизова подељених у 5 области који су намењени ученицима за вежбање у учионици или код куће, за унапређивање нивоа финансијске писмености као и за припрему за учешће у националном такмичењу Европског квиза новца. Квизови за вежбање доступни су на линку УБС: www.ubs-asb.com/Default.aspx?tabid=10165 . У циљу припреме за такмичење,одељења која желе да учествују у националном такмичењу потребно је да се претходно пријаве за учешће. Пријава се врши попуњавањем документа и слањем на адресу: emq@ubs-asb.com .

Сви детаљи у вези са такмичењем доступни су на сајту УБС www.ubs-asb.com/Default.aspx?tabid=10165 , на сајту Пилот-пројекта ФинПис (www.finpis.mi.sanu.ac.rs ). За додатне информације користити и имејл адресу emq@ubs-asb.com , као и телефон Центра за банкарску обуку УБС 011-3020527.

Пријава је до 22. марта 2019. године. Образац за регистрацију можете преузети ОВДЕ .

6.3.2019.


Извештај о предавању - ''Шта могу да научим из компјутерских игара''


У понедељак 4. марта 2019.године, са почетком у 13 часова, у свечаној сали Осме београдске гимназије, одржано је предавање на тему ''Шта могу да научим из компјутерских игара''. Предавање је одржао господин Ранко Трифковић, који се едукацијом деце и омладине кроз предавања, радионице, семинаре и курсеве, бави преко 20 година. Радионицама су присуствовали заинтересовани ученици од првог до четвртог разреда и професорка Далиборка Петровић.

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1


4.3.2019.


Вељко Мићовић - прво место и златнa медаљa у кик боксу


Ученик Осме београдске гимназије, Вељко Мићовић 2/4, освојио је прво место и златну медаљу на Београдском шампионату у кик боксу.


4.3.2019.


Радионице на тему: "Сексулано и репродуктивно здравље"


У циљу унапређења здравља и просвећења омладине Дом здравља Вождовац, дана 6.3.2019.године, у амбуланти Шумице, организује за ученике радионице на тему: "Сексулано и репродуктивно здравље".


4.3.2019.


Предавање - Шта могу да научим из компјутерских игара


У понедељак 4. марта 2019.године, са почетком 13 часова, у свечаној сали Осме београдске гимназије, господин Ранко Трифковић одржаће предавање ''Шта могу да научим из компјутерских игара''.

20.2.2019.


Државно првенство истраживачких радова


Ученици Осме београдске гимназије Алекса Андријашевић 2-3, Емилија Крантић 3-2, Исидора Ранисављевић 3-4, Тијана Марковић 3-4 и Урош Стојанов предвођени наставницом географије Добрилом Лукић, одлуком комисије са Географског факултета Универзитета у Београду остварили су са својим радовима директан пласман на Државно првенство истраживачких радова.

14.2.2019.


Обавештење о продужетку распуста


Први радни и наставни дан за ученике у другом полугодишту је понедељак 25.фебруар 2019.године, за смену Б према послеподневном распореду, а за смену А према преподневном распореду часова.

14.2.2019.


Препорука Владе да се распуст продужи


Влада Републике Србије донела је на данашњој седници препоруку свим јединицама локалне самоуправе да се распуст у основним и средњим школама продужи и следеће недеље, односно да се настава не одржава од 18. до 24. фебруара.

Влада је ову препоруку, која предвиђа да први радни дан за основне и средње школе буде 25. фебруар, донела због смањења ризика и изложености ђака вирусу грипа

14.2.2019.


Представљање факултета Универзитета у Београду у СКЦ-у


- ФОН - четвртак, 21. фебруар у 18:00 у Малој сали;
- Правни факултет - понедељак, 25. фебруар у 18:00 у Малој сали;
- Учитељски факултет - четвртак, 28. фебруар у 18:00 у Малој сали.

12.2.2019.


Дани кинеског филма


у Етнографском музеју
11-13. фебруар 2019.

11.2.2019. у 18 ч.
Записи о пљачкашима гробова
титл: српски

Ву Сје је након студија архитектуре постао фасциниран старом архитектуром и антиквитетима. Љубав ка археологији пренео му је човек који га је одгајио, његов стриц. Једног дана, Сје сазнаје да је његов стриц нестао. Проналази стари дневник који је препун тајни и мистерија и одлучује да пронађе свог стрица по сваку цену. Убрзо схвата да није једини који га тражи.Решавајући овај случај, Ву бива и заробљен, те неко време проводи и у заробљеништву...

12.2.2019. у 18 ч.
Потера за чудовиштем
титл: српски

„Потера за чудовиштем“ је авантуристички филм из 2015. године. Радња филма смештена је у доба древне Кине, у свет у коме људи живе са чудовиштима. Ниховим светом влада хармонија, међутим након конфлитка између људи и чудовишта, долази до рата. Главни актер ове приче је мало чудовиште Вуба, дете краљице чудовишта и човека, уједно и мета многих зликоваца. Захваљујући људима који га штите успева да избегне невоље...

13.2.2019. у 18 ч.
Дванаест грађанa
титл: српски

Филм „Дванаест грађана“ (2015), снимљен по узору на хит из 1957. године „Дванаесторица гневних“. Дванаест грађана имају задатак да се претварају да су чланови пороте у замишљеном случају који су осмислили студенти Правног факултета. ,,Порота” треба да одлучи о судбини младића оптуженог за убиство свог оца. Њихово преиспитивање свих чињеница и доказа полако доводи до сукоба међу члановима ,,пороте”…

Улаз слободан!

Слика 1

6.2.2019.


Конкурс Министарства високог образовања и науке Русије и Росотрудничества


Министарство високог образовања и науке Русије и Росотрудничество објављују конкурс за пријем на школовање о трошку федералног буџета (квота) у образовним институцијама за високо образовање у Руској Федерацији за школску 2019/2020. Студенти, који остваре право на стипендију, имају могућност да: наставе школовање одмах после стицања претходног образовања (средња школа, висока школа, факултет), студирају бесплатно, добијају новчану стипендију (у износу од 1.300 рубља и више у зависности од региона и одређено факултета) без обзира на академски успех, буду смештени у студентском дому. У 2019.години за Србију је издвојено 122 стипендије.

Детаљне информације о условима конкурса на сајту www.ruskidom.rs

Регистрација пријава на сајту russia.study

Рок за предају документације је 5. март 2019. године..

2.2.2019.


Наставак бесплатног школовања у Руској Федерацији


Конкурс за добијање стипендија је отворен до 5.марта. у 2019.години за Србију је издвојено 122 стипендије.

2.2.2019.


Окружно такмичење - математикаУченици који су се, на основу резултата на општинском такмичењу, пласирали на окружно такмичење из математике:
први разред

1. Милановић Милош I-5, предметни наставник Ана Петковић
2. Солдо Петар I-5, предметни наставник Ана Петковић
3. Бојковић Зоран I-10, предметни наставник Оливера Ђорђевић

трећи разред

1. Богдановић Никола III-7, предметни наставник Оливера Ђорђевић
2. Костић Василије III-1, предметни наставник Милена Самарџић
3. Белча Душан III-1, предметни наставник Милена Самарџић

1.2.2019.


Обавештење


Почетак наставе у другом полугодишту је у понедељак, 18. фебруара 2019. године, за Б смену према преподневном распореду, а за А смену према послеподневном распореду часова.

1.2.2019.


Градско такмичење из математике


На основу резултата на Општинском такмичењу из математике на Градско такмичење из математике пласирали су се:
1 Милош Миловановић I5, предметни професор Ана Петковић
2 Петар Солдо I5, предметни професор Ана Петковић
3 Зоран Бојковић I10, предметни професор Оливера Ђорђевић
4 Никола Богдановић III7, предметни професор Оливера Ђорђевић
5 Василије Костић III1, предметни професор Милена Самарџић
6 Душан Белча III1, предметни професор Милена Самарџић

31.1.2019.


Градско такмичење из физике


На основу резултата на Општинском такмичењу из физике на Градско такмичење из физике пласирали су се:

1. Зоран Бојковић I10, предметни професор Ирена Брајевић

2. Лука Јелисавац I10, предметни професор Ирена Брајевић
3. Бранко Кољеншић I1, предметни професор Ненад Алексић
4. Никола Богдановић III7, предметни професор Славица Златановић

25.1.2019.


Посета школе са Кефалоније


Више о посети погледајте ОВДЕ

25.1.2019.


Треће место за градском такмичењу у одбојци


Ученици Осме београдске гимназије предвођени проф. Јеленом Маријан у сл. саставу:

1. Милорад Јасић 4.8
2. Урош Илић 4.8
3. Данило Илић 2.5
4. Андреј Арсеновић 4.8
5. Јован Абрамовић 2.3
6. Вук Уросевић 1.9
7. Мирослав Милинцић 3.4
8. Миломир Миладиновић 3.4
9. Огњен Ђоловић 3.3
10. Алекса Пешић 3.3
11. Стефан Бједов

Освојили су треће место на градском такмичењу у одбојци. Свака част момци.

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

Снимак можете погледати ОВДЕ

25.1.2019.


Предавање о каријерном усмеравању, стипендијама и студирању у иностранству


Ученици другог, трећег и четвртог разреда су присуствовали предавању на тему студија и стипендија у иностранству и каријерног усмеравања. Предавање је одржала Јована Тринтор, један од оснивача компаније Виа Академика. Виа Академика пружа ученицима подршку у виду саветовања, каријерне орјентације и проналажења правих студијских програма и стипендија. Као циљ има да помогне младима у изградњи успешне каријере која креће квалитетним образовањем, а наставља искуством у раду за најбоље фирме у областима које их највише занимају.
Предавање је одржано 24.1.2018 у свечаној сали Осме београдске гимназије.

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

24.1.2019.


Пријављивање кандидата за Форум глобалних младих амбасадора (Global Youth Ambassadors)


У току je пријављивање ученица узраста од 14 до 16 година за учешће на овогодишњем Форуму глобалних младих амбасадора. Рок за пријаве је 4. Фебруара 2019. године, а учешће кандидатакиња које буду изабране ће бити бесплатно.

Форум глобалних младих амбасадора (Global Youth Ambassadors) је основан од стране организација „Chicago Sister Cities International” као заједнички програм Организације збратимљених градаова Чикага и Универзитета Илиноис, а са циљем да допринесе развоју нове генерацији глобалних лидера. Самит ће се одржати од 20 до 27 јулa 2019. године и омогућиће учесницима да кроз радионице, дискусије и презентације, сазнају о активизму, лидерству и руковођењу.

Детаље о програму и начину аплицирања можете наћи на: www.chicagosistercities.com

22.1.2019.


Допуна распореда писмених провера знања


одељење 4/2
01.03.2019.године писмени задатак из Српског језика и књижевности

одељење 4/3
26.02.2019.године писмени задатак из Српског језика и књижевности

одељење 4/4
27.02.2019.године писмени задатак из Српског језика и књижевности

14.1.2019.


Алекса Марковић, шампион знања


Снимак можете погледати ОВДЕ

11.1.2019.


Никола Антонијевић постао аикидо мајстор


Никола Антонијевић, ученик одељења 3/2, постао је аикидо мајстор, стекавши црни појас- први дан и титулу Јуданшан.

4.1.2019.


Радионица о наркоманији


Ученици другог разреда су 26.12. 2018.године учествовали у радионици коју је креирала ЦЕПОРА (Центар за позитивни развој деце и омладине) на тему наркоманије. Ученици су се на радионици бавили утицајем који наркоманија има на физички и психички развој и живот, као и на окружење особе која психоактивне супстанце. Ученици су такође учили о разним начинима на који могу рећи ,,не'' у разним животним ситуацијама када је то потребно.Активност је одржана у амфитеатру Осме београдске гимназије.
Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

28.12.2018.


Кратак курс из електронике - јавни час - Raspberry Pi


Ученици одељења I10 – специјализованог ИТ смера имали су прилике да присуствују кратком курсу из електронике на часу из предмета Рачунарски системи, где су са много интересовања учествовали у огледима и дискусији у разговору са Бојаном Бандуком, запосленом у сектору архитектуре софтвера огранка Аутомобилске индустрије. Кроз различита питања о начину функцинисања електронских компоненти у дигиталним уређајима, доносили су закључке о деловању сигнала и сензора у покретним механизмима. На истом часу видели су и како један кратак програм написан у популарном програмском језику Python управља хардверским компонентама повезаним помоћу мини рачунара Raspberry Pi . Они су мали, али веома моћни one board рачунари, спаковани у компактну плочицу, па су веома згодни за свакодневно коришћење. Управо зато су пронашли огромну примену у Интернету у комбинацији са бројним компатибилним сензорима. Ове плочице су нешто другачије у односу на ардуино комплете, јер уместо микроконтролера имају читав процесор, меморију и друге потребне компоненте једног рачунара, а опремљени су излазним пиновима, слотом за меморијску картицу, посебним излазом за камеру итд. Читавим рачунаром управља се преко оперативног система на бази Линукса, а на меморијску картицу се може поставити било који други компатабилни оперативни систем.

Слика 1

24.12.2018.


Обавештење за 3/1


Поновљени контролни задатак из предмета Физика за одељење 3/1 заказује се за дан 28.12.2018.године

21.12.2018.


Обавештење


Дана 21.12. 2018. године, ученица одељења 3-2 Осме београдске гимназије Емилија Крантић, на позив председника Српске академије наука и уметности академика Владимира С. Костића, присуствовала је пријему који је приређен за све ученике средњих школа који су освојили једно од прва три места на међународним такмичењима.

21.12.2018.


Chicago Sister Cities International


Организација „Chicago Sister Cities International” организује програм за ученице узраста од 14-16 година, које добро говоре енглески језик. Самит је заједнички програм „Chicago Sister Cities International” и ‘’Univerziteta Ilinoisa„ у Чикагу и одржаће се 21-28. јула 2019. године. То је интензиван једнонедељни летњи програм, а учеснице ће се бирати кроз апликативни такмичарски процес. Сви трошкови су плаћени за изабране учеснике, укључујући и авио карте. Аплицирање је отворено до 04. фебруара 2019. године. Линк за пријаву је оглашен на сајту школе. Линк за пријаву је: www.chicagosistercities.com

21.12.2018.


Важнe информацијe за 3/1 и 3/3


Контролна вежба из предмета Физика за одељење 3/1 одржаће се дана 25.12.2018.године
Контролна вежба из предмета Физика за одељење 3/3 одржаће се дана 28.12.2018.године

20.12.2018.


Важна информација за 4/2


Писмени задатак из предмета Математика за одељење 4/2 помера се са дана 24.12.2018.године на 26.12.2018.године

19.12.2018.


Важна информација за 4/4


Поновљени писмени задатак из предмета Српски језик и књижевност за одељење 4/4 заказује се за дан 26.12.2018.године

15.12.2018.


ТВ емисија „Ти одлучи“


Обавештење о доступности серијала ТВ емисија „Ти одлучи“ за ученикe и родитеље (превенција и контрола хроничних незаразних болести)

Серијал ТВ емисија, под називом „Ти одлучи“ доступан је и на сајту www.tiodluci.rs

Покрајински серкретаријат за здравство припремио је 32 кратка ТВ формата, 2 ТВ спота и 8 анимираних филмова едукативног садржаја о појединим појавним облицима болести зависности.
Препоручује се посетa неведеног сајтa, где се могу наћи одговори стручњака и информације у вези са заштитом и превенцијом здравља.


13.12.2018.


Успех наших одбојкаша и одбојкашица


Општинско такмичење у одбојци, које је одржано у 12ю београдској гимназији 12.12.2018. и 13.12.2018.год. ученици и ученице освојили су прво место. Обе екипе пласирале су се на градско такмичење.

Девојке су наступале у следећем саставу:

1. Александра Бранковић 4.2
2. Тара Имшир 4.4
3. Теодора Живковић 4.6
4. Маша Стефановић 3.5
5. Невена Симић 3.8
6. Ања Цветковић 3.8
7. Невена Дукић 3.7
8. Мина Голубовић 2.3
9. Вања Јелачић 2.3
10. Катарина Бирг 1.8
11. Мила Вуксановић 1.8
12. Софија Страка 2.6


Дечаци су наступали у следећем саставу:

1. Милорад Јашић 4.8
2. Јован Абрамовић 2.3
3. Огњен Ђоловић 3.3
4. Данило Илић 2.5
5. Стефан Бједов 4.3
6. Алекса Пешић 3.3
7. Ђорђе Бањац 3.7
8. Вук Урошевић 1.9
9. Андреј Арсеновић 4.8
10. Миломир Миладиновић 3.4
11. Мирослав Милинчић 3.4
12. Урош Илић 4.8


Ученике водила проф. Јелена Маријан

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

11.12.2018.


Поновљена контролна вежба за 2/2


Поновљена контролна вежба из предмета Математика за одељење 2/2 заказује се за 11.12.2018.године

11.12.2018.


Измена писмених провера 1-7


Промена термина контролене вежбе из предмета Руски језик за одељење 1/7, уместо 10.12.2018.године заказује се за 14.12.2018.године

9.12.2018.


High School Case Competition


Ученици Осме београдске гимназије одељења 4/1 Никола Балевић, Јана Величковић, Кристина Бајић и Ђорђе Бошковић, освојили су прво место на такмичењу организованог у оквиру пројекта ''High School Case Competition'' на Факултету организационих наука Универзитета у Београду. Пројекат је обухватао решавање пословног проблема који су задале као радни задатак такмичарима најпрестижније компаније. У конкуренцији 60 тимова и учешће 39 школа ученици наше гимназије изборили су се за прво место.

Слика 1 Слика 1 Слика 1

7.12.2018.


Измена писмених провера 2-8


Контролна вежба из предмета Руски језик за одељење 2/8 помера се са дана 10.12.2018.године на дан 17.12.2018.године и други писмени задатак из предмета Математика помера се са 17.12.2018.године на дан 24.12.2018.године

7.12.2018.


Измена писмених провера 4-3


Kонтролна вежба из предмета Хемија за одељење 4/3 заказује се за дан 13.12.2018.године; контролна вежба(поновљена) из предмета Математика за одељење 4/3 заказује се за дан 14.12.2018.године

5.12.2018.


High School Case Competition


Дана 29.новембра 2018.године ученици Осме београдске гимназије су са директором школе присуствовали свечаном отварању пројекта '' High School Case Competition'' нa Факултету организационих наука Универзитета у Београду. Такмичењу ученика у студији случаја придружило се 19 средњих школа из Београда. Осму београдску гимназију на такмичењу представља више тимова матурантских одељења.

Слика 1 Слика 1 Слика 1

5.12.2018.


Отворена врата за ђаке средњих школа


У четвртак 13. децембра 2018. године, од 11 до 17 часова Филозофски факултет у Београду организује Отворена врата за ђаке средњих школа које интересују студијски програми, упис, пријемни испит и студентски живот на нашем факултету.

На Отвореним вратима ђаке ће дочекати студенти и сарадници десет одељења Филозофског факултета: филозофије, социологије, историје, психологије, андрагогије, педагогије, етнологије и антропологије, историје уметности, археологије и класичних наука

4.12.2018.


Измена писмених провера 2-7


Писмени задатак из предмета Енглески језик за одељење 2/7, одржаће се дана 20.12.2018.године.

4.12.2018.


Обавештење о представљању факултета у СКЦ-у
- Географски факултет - четвртак, 6. децембар у 18:00 у Малој сали;
- Биолошки факултет - понедељак, 10. децембар у 18:00 у Малој сали;
- Електротехнички факултет - уторак, 11. децембар у 18:00 у Малој сали и
- Факултет политичких наука - четвртак, 13. децембар у 18:00 у Малој сали
СКЦ-а позива ученике који су заинтересовани за студирање да уживо и у опуштеној атмосфери питају и сазнају све о припреми и начину полагања пријемног испита, о могућностима запослења након завршетка студија и о свему осталом што им ствара недоумице.

4.12.2018.


XII Фестивал науке


Извештај прочитајте ОВДЕ

30.11.2018.


Измена писмених провера 1-7


Контролна вежба из физике за одељење 1-7 одржаће се 4.децембра 2018.године

30.11.2018.


Измена писмених провера 3-8


Контролна вежба из математике за одељење 3/8 одржаће се дана 5.12.2018.године

29.11.2018.


На срећу све је ово у Италији


Ученици трећег разреда у посети Југословенског драмског позоришта у Београду 26.11.2018., гледали су представу Случајна смрт једног анархисте. Ова представа рађена је по чувеном комаду италијанског нобеловца Дарија Фоа.

Слика 1

29.11.2018.


Радионица „ЗНАЊЕМ ДО БУДУЋНОСТИ”


Ученици Осме београдске гимназије , одељења IV2, IV3 , су учествовали на радионици ЗНАЊЕМ ДО БУДУЋНОСТИ са темом " Продаја и технике продаје " , 28.11.2018. године у Студентском културном центру , у сарадњи са Факултетом за примењени менаџмент, економију и финансије ( МЕФ) . Предавач на овој радионици је била Невена Ђурић , сарадница у настави на МЕФу . Радионица је имала предавачко такмичарски концепт. Циљ је успешно решити дате задатке и поставити најкреативније идеје. Ученици Осме београдске гимназије , као победнички тим , добили су од организатора сертификате и поклоне . Ученици су били у пратњи наставника који су чланови Тима за предузетничко учење Осме београдске гимназије.

25.11.2018.


Катарина Јаблановић освојила je прво место


Катарина Јаблановић, ученица III4, освојила je прво место на републичком такмичењу у соло певању.

25.11.2018.


Пројекат „STUDY IN THE USA – YOU CAN DO IT“


У оквиру пројекта „STUDY IN THE USA – YOU CAN DO IT“ фондација Teach Us All (Naučite nas sve) je у сарадњи са реномираним центром за стране језике „HOUSE OF ENGLISH“ одржала предавање ученицима Осме београдске гимназије на тему могућности добијања спортских и академских стипендија за студирање у Сједињеним Америчким Државама. Наша позната веслачица, вице шампионка Европе, Ивана Филиповић је одржала презентацију и ученицима дала објашњења о начину конкурисања за бесплатне стипендије САД.

25.11.2018.


Ученик Ђорђе Миланов освојио је златну медаљу


Ученик Осме београске гимназије и репрезентативац Ђорђе Миланов из одењеља I-1, освојио је златну медаљу на Државном првенству у џудоу и постао државни првак у категорији млађи кадети.

22.11.2018.


Измена писмених провера 3-2


Контролна вежба из биологије за одељење 3/2 одржаће се дана 03.12.2018.године.

21.11.2018.


Cтипендије ученицима 2. или 3. године Осме београдске гимназије


„UWC” национални комитет Републике Србије нуди стипендије ученицима 2. или 3. године Осме београдске гимназије могућност да заврше средњу школу у једној од 17 локација на свету. ''UWC'' школе имају мисију да кроз едукацију уједине људе, нације и културе за мир и одрживи развој.

Школе су јединствене у сваком погледу. Поред тога што пружају едукацију у мултикултуралној средини, такође имају и реномирани програм образовања под називом Међународна Диплома (International Baccalaureate Programme) који је признат у свим државама света. Уједно, школе нуде могућност школовања на престижним светским универзитетима под покровитељством ''Davis Programa'' финансирања.

„UWC” школе су познате у свету и подржане од стране британске, холандске и белгијске краљевске породице, као и од стране многих светских личности, као што је Нелсон Мандела.

Стипендије обухватају до 100% покривених трошкова) за свих 17 „UWC” колеџа.

Конкурс је отворен до 14. децембра!

За сва додатна питања, контакт је преко мејла info@serbia.uwc.org, a ученици могу пронаћи апликациони формулар на линку tinyurl.com/serbia2018uwc.

20.11.2018.


Измена писмених провера 2-8


Контролна вежба из хемије за одељење 2 / 8 одржаће се дана 29.11.2018.године

20.11.2018.


Измена писмених провера 1-1


Контролна вежба из предмета математика заказана за 23.11.2018.год. помера се на 30.11.2018.године

20.11.2018.


Измена писмених провера 2-2


Контролна вежба из предмета Математика која је била заказана 26.11.2018.год. помера се на 03.12.2018.год.

19.11.2018.


Измена писмених провера 1-7


Контролна вежба из предмета Хемија заказана за 07.11.2018. помера се за дан 28.11.2018.
Писмени задатак из предмета Енглески језик заказан за 07.12.2018. помера се за дан 26.12.2018.

16.11.2018.


Драма Коштана


Драма Коштана је једно од најзначајнијих дела српске књижевности. Међутим, наставна интерпретација Станковићеве Коштане не може пренебрегавати чињеницу да се пуни живот овог дела остварује на сцени. Због тога су ученици одељења III1, заједно са професором српског језика и књижевности, Далиборком Ранђеловић, 10.11.2018. присуствовали извођењу ове драме на сцени Позоришта Славија. На овај начин ученици су поред прочитаног текста имали могућност и да се упознају и с музиком, песмом и игром који чине важан структурни елемент ове драме.

15.11.2018.


Предавање амбасадора Јапана


У жељи да ученицима гимназије објасни основе јапанске калиграфије и открије тајне израде папира који се најчешће користи у калиграфији, амбасадор Јапана у Републици Србији, Њ.е.г. Ђунићи Марујама одржао је предавање о јапанској калиграфији у четвртак 15.новембра 2018.године у просторијама Осме београдске гимназије.

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

14.11.2018.


Државно првенство у рвању


Ученик Осме београдске гимназије, Жарко Николић, одељење II2, освојио је 2. место на Државном првенству у рвању за кадете које је одржано 10.11.2018. у Шапцу.

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

13.11.2018.


Ученици Осме беогрдске гимназије на IV Географском диктату Руског географског друштва


Ученици Осме беогрдске гимназије: Емилија Крантић, Лидија Божиновић, Михаило Пешут, Никола Милутиновић из одељења 3-2, Јована Кесеровић, Ђорђе Ђоловић, Урош Стојанов, Исидора Ранисављевић из одељења 3-4 и Ђорђе Бањац из одељења 3-7, предвођени наставницом географије Добрилом Лукић и наставницом руског језика Аном Спремић, учествовали су на IV Географском диктату Руског географског друштва. Исти је одржан у просторијама Руског центра за науку и културу у Београду (Руску дом). Географски диктат се одржава од 2015. године, а на иницијативу председника Савета покровитеља Руског географског друштва Владимира Владимировича Путина. Од 2017. године, Диктат има међународни карактер. Ове године Диктат је организован у више од 60 држава широм света. Центар Руског географског друштва у Србији реализовао је Диктат на пет локација – четири у Србији (Београд, Косовска Митровица, Врање и Брус) и једној у Републици Српској (Бања Лука).

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

9.11.2018.


Филмски фестивал: „Слободна зона“


Дана 8. и 9. новембра 2018 године ученици Осме београдске гимназије присуствовали су филмском фестивалу „Слободна Зона“ у пратњи професорке Грађанског васпитања Снежане Милошевић.
Ученици одељења I.2, I.4 и II.6, II.8, III.6, III.8, IV.5, IV.6, IV.7 и IV.8 погледали су филмске пројекције које су биле на репертоару 8 и 9 новембра.

8.11.2018
„Лос Бандо“, аутор: Кристиан Ло. 15:00. Дворана Културног Центра Београда. „Острво гладних духова“, аутор: Габриеле Бреди 17:00. Дворана Културног Центра Београда.

9.11.2018.
„Под дрветом“, аутор: Хавштајн Гунар Сигуресон. 16:00. Дом омладине Београда. „Путинови сведоци“ . аутор: Виталиј Мански. 19:00. Дворана Културног Центра Београда.

9.11.2018.


Измена писмених провера за 2/4


Писмени задатак из предмета Латински језик за одељење 2/4 заказује се за дан 16.11.2018.године

9.11.2018.


Измена писмених провера за 3/4


Писмени задатак из Српског језика и књижевности за одељење 3/4 заказује се за 11.12.2018.године

9.11.2018.


Измена писмених провера за 2/1


Tест из Српског језика и књижевности за одељење 2/1 помера се са 14.11.2018.године на 19.11.2018.године

6.11.2018.


Измена писмених провера за 2/3


Писмена провера за одељење 2/3 из предмета Биологија заказује за дан 15.11.2018.године

6.11.2018.


Измена писмених провера за 2/3


Писмена провера за одељење 2/3 из предмета Биологија заказује за дан 15.11.2018.године

4.11.2018.


Међународно такмичење из рвања


Ученик Осме београдске гимназије, Лука Катић, одељење 2/3, освојио је друго место на Међународном такмичењу из рвања одржаног 4.новембра 2018.године

31.10.2018.


150. година од рођења Махатме Гандија


Дана 31.10.2018.године Амбасадор Индије Њ. Е. господин Субрате Батачарџи (Subrata Bhattacharjee) одржао је предавање у Осмој београдској гимназији поводом обележавања 150. годишњице рођења Махатме Гандија. Тим поводом хор гимназије извео је химне Индије и РС, као и најомиљенију песму великог Гандија.
Слике погледајте ОВДЕ

26.10.2018.


Предавања о малолетничкој деликвенцији


Ученици првог разреда Осме београдске гимназије присуствовали су серији предавања о малолетничкој деликвенцији, видовима и мерама превенције ризичних облика понашања, која је одржала инспектор Снежана Сандић из Одељења за сузбијање малолетничке деликвенције ПУ Београд.

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

26.10.2018.


Посета Октобарског салона – Музеј града БеоградаДана 26. oктобра, ученици Осме београдске гимназије, одељење III2, са професором ликовне културе, Милицом Прелић посетили су међународну изложбу „Октобарски салон – Чудо какофоније“ у Музеју града Београда. Ученицима је организовано стручно вођење кустоса, које им је омогућило да перципирају на који начин се развија актуелна уметничка сцена у Србији и у свету.

Октобарски салон је репрезентативна међународна манифестација из области визуелних уметности, чији је оснивач и покровитељ Град Београд. Почеци Октобарског салона сежу до 1960. године, када је установљен по угледу на изложбе Париских салона.

Током своје историје Салон је мењао концепцију и облике организовања, а 2004. добио је међународни карактер и постао једна од значајних референтних тачака за српску али и регионалну уметничку сцену. Циљ манифестације је представљање и афирмација најзначајнијих нових остварења домаћих и иностраних аутора из области визуелних уметности. Програме Салона чине изложба, округли столови, радионице, предавања, стручна вођења, перформанси, сусрети у којима учествују многобројни домаћи и страни уметници, кустоси, критичари, теоретичари и историчари уметности и културе, представници медија, љубитељи уметности. Године 2014. Октобарски салон преиначен је из годишње у бијеналну манифестацију, те се одржава сваке две године, чиме је квалитет подигнут на значајан ниво.

Овогодишњи Октобарски салон реализован је на неколико локација: Музеј града Београда, галерија САНУ, Културни центар Београда, галерија Ремонт и Уметнички простор У10.

Слике погледајте ОВДЕ

26.10.2018.


Tрибинa „Спречимо насиље“


Канцеларија за младе Града Београда 29. октобра 2018, са почетком у 14 часова, у сали Скупштине града Београда, Трг Николе Пашића 6, организује трибину „Спречимо насиље“.

Шта је то вршњачко насиље? Како га препознати? Како га спречити? На сва ова питања, са психолошког, педагошког и правног аспекта покушаће да одговоре Марија Ранђеловић, др педагогишких наука, Неђо Јовановић адвокат и народни посланик и Емина Бековић из Министарства трговине, туризма и телекомуникације. Сви заинтересованим матурантие пријављују се путем следећег ЛИНКА

19.10.2018.


Позив заинтересованим ученицима


Академија јапанског језика позива заинтересоване ученике на 11-то дневни боравак у кампусу у Токију или Осаки и учење јапанског језика кроз упознавање јапанске културе у периоду од . 15 до 25 јануара 2019.године Програм обухвата упознавање са јапанском калиграфијом, мангом тд Информације су дате на следећим линковима:

https://hajl.athuman.com/ (Јапански)
https://hajl.athuman.com/ (Енглески)

Human Academy Japanese Language School
https://hajl.athuman.com/e/?code=180064
Our contact details

<Tokyo campus>
TEL:+81-3-5348-8951
E-mail:tjp22@athuman.com
Success Takadanobaba Building. 4F, 3-18-13 Takadanobaba, Shinjuku-ku Tokyo

<Osaka campus>
TEL:+81-6-4704-8031
E-mail:ojp22@athuman.com
Hieisouken bldg. 1F 2-5-9 Kitakyuhojimachi, Chuo-ku, Osaka

19.10.2018.


Прво место за Јовану Делић


Ученица Осме београдске гимназије Јована Делић, одељење 3/7, предвођена професором физичког васпитања Славком Алексићем, освојила је прво место на Градском такмичењу из атлетике у дисциплини скок у вис и пласирала се на Mеђуокружно такмичење.

Слика 1 Слика 1 Слика 1

19.10.2018.


Измена распореда писменог задатка за 4/5


Промена термина писменог задатка из предмета Математика Писмени задатак из математике за одељење 4/5 предвиђен дана дана 25.10.2018.године реализоваће се дана 02.11.2018.године

18.10.2018.


Предавање о трговању на берзи


Дана 18.10.2018.године ученици Осме београдске гимназије са директором школе присуствовали су презентацији и предавању о трговању на берзи. Том приликом обишли су '' dealing room'' , просторију у којој се приказују тренутни подаци о трансакцијама у целом свету.

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

15.10.2018.


Музеј илузија 1/7


Извештај из посете Музеја илузија погледајте ОВДЕ

15.10.2018.


Измена распореда писменог задатка 1/7


Измена распореда писменог задатка из предмета математика за одељењe 1/7 помера се са дана 26.10.2018.године на дан 02.11.2018.године.

11.10.2018.


Конференција „Нисте сами”


Дана 11.10.2018.године ученици Осме београдске гимназије са директором школе присуствовали су у Народној скупштини коференцији „Нисте сами”, која је за циљ имала превазилажењепредрасуда према младим особама са проблемима из области менталног здравља и особама са инвалидитетом. Конференцију је отворила председница Народне скупштине г-ђа Маја Гојковић.

Слика 1

10.10.2018.


Видан Ристић освојио је 2. место


Ученик Осме београдске гимназије, Видан Ристић, одељење I4, освојио је 2. место у парадресурном јахању у Б категорији на Петим међународним спортским играма за особе са инвалидитетом Београд Open 2018. , одржаним 22.09.2018. у Београду и 1.место у парадресурном јахању у Б категорији на Балканском такмичењу у паракоњаништву у Бања Луци, одржаном 30.09.2018. у Бања Луци.


10.10.2018.


Босифест


Дана 10. октобра 2018. године ученици Осме београдске гимназије присуствовали су Деветом београдском интернационалном филмском фестивалу особа са инвалидитетом , Босифесту 2018. који се одржао у Сава Центру.

Ученици одељења 4.5, 4.6, 4.7 и 4.8. у пратњи професора соцоиологије Бојана Тодоровића у периоду од 14 до 18 часова погледали 4 филмске пројекције које су тога дана биле на репертоару.

Чилеански филм : „Последња година” аутора Вивијана Армија
Руски филм : „Слепи биоскоп” аутора Григорија Глијантаса
Пољски филм : „Десна страна виолончела” сутора Александра Река
Италијански филм: „Осети ветар” аутора Симона Сапонерија

Слика 1 Слика 1
Слика 1 Слика 1

10.10.2018.


126 година од рођења Иве Андрића


Иво Андрић је српски писац и добитник Нобелове награде за књижевност. Рођен је 09.10.1892. у Травнику. Данас обележавамо 126 година од његовог рођења и тим поводом у библиотеци Осме београдске гимназије одржано је књижевно поподне посвећено Андрићевом стваралаштву. Учествовали су ученици првог и трећег разреда, који су приказали епизоде из романа На Дрини ћуприја, као и одломак из беседе О причи и причању.

9.10.2018.


Размена средњошколаца Србије са Сједињеним Америчким Државама


Амерички савет и ове јесени спроводи тестирање за „FLEX” програм, за школску 2019/20. годину. Ове године, 49 ученика из свих крајева Србије похађа средњу школу широм САД. Ученици су су након такмичења и на заслугама заснованог одабира, добили стипендију ''FLEX'' програма размене који у потпуности плаћа Стејт департмент Владе САД. Од 2005. године на програмима бесплатне једногодишње средњошколске размене Владе САД учествовало је више од 620 ученика из Републике Србије. Циљна група тестирања су средњошколци, држављани Републике Србије, који су уписани у први или други разред средње школе, а који су рођени између 1. јануара 2002. и 15. јула 2004. године. Ученици са инвалидитетом могу бити било који разред те рођени између 15. фебруара 2001. и 15. јула 2004. године.

Тестирање ученика биће организовано у Београду дана 27.10.2018.године у 8:30 на Филолошком факултету Универзитета у Београду, Студентски трг бр.3.

Више информација о програму је на linku ac-see.org

‘'FLEX'' прогам је присутан и на друштвеним медијима, а о искуствима бивших учесника програма из Републике Србије може се читати и гледати на ''Facebook stranici FLEX' programa za Republiku Srbiju.''

Више погледајте ОВДЕ

9.10.2018.


Треће место за Вељка Митровића


Ученик Осме београдске гимназије, Вељко Мићовић, одељење 2/4, освојио је треће место на Првенству Београда у кик-боксу.


4.10.2018.


Мисли раније бирај здравије


У четвртак, 04. октобра 2018 године у Дому Војске Србије ученици Осме београдске гимазије посетили су 18. јесењи Фестивал здравља под слоганом, "Мисли раније бирај здравије",
У сали за предавање ученици одељења IV1, IV2, IV3, IV4 i III2 са професором солциологије Бојаном Тодоровићем присуствовали су двема трибинама:

од 14.00 – 14.45 Трибина за младе о превенцији дрога Министарства здравља Србије „Школа да, дрога не”: др Тања Челебић, Специјална болница за болести зависности, проф. др Мирјана Јовановић, Клиника за психијатрију Крагујевац;

од 15.00 –15.45 Трибина за младе „Репродуктивно здравље младих”: др Ивана Беговић Вуксановић, Градски завод за јавно здравље; Љиљана Марковић, спец.педагог Едукативни центар за лични и професионални развој; Ђурица Станков, АС центар.

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

4.10.2018.


Да ли је Ганди битан?


Од 2007 године, по одлуци Уједињених нација, 2 октобар се обележава као дан не-насиља. Овај дан је одабран јер је то уједно и рођендан једног од највећих поговорника мира, Махатме Гандија. У сарадњи са амбасадом Индије, ученицима другог разреда омогућено је да погледају документарни филм о Гандију под називом ,,Да ли је Ганди битан?” (Does Gandhi matter?).

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

4.10.2018.


Прво место за Катарину Петровић


У недељу 30.09.2018. год. у Хали спортa "Ранко Жеравица" одржано је школско првенство Београда у каратеу, на којем је наступило 261 такмичара из 121 школе, наша Катарина Петровић ученица 1.8 предвођена проф. Јеленом Маријан освојила је прво место.

Диплома Катарине Петровић

Слика 1

4.10.2018.


Распоред писмених провера знања за октобар за одељење 1-2


09.10.2018.ГОДИНЕ - БИОЛОГИЈА- КОНТРОЛНА ВЕЖБА
12.10.2018.ГОДИНЕ- ИСТОРИЈА- ТЕСТ
18.10.2018.ГОДИНЕ- СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ- ПИСМЕНИ ЗАДАТАК
22.10.2018.ГОДИНЕ- МАТЕМАТИКА- ПИСМЕНИ ЗАДАТАК
26.10.2018.ГОДИНЕ- ФИЗИКА - КОНТРОЛНА ВЕЖБА

4.10.2018.


Европска школа дебате


Позив прочтајте ОВДЕ

3.10.2018.


Конференција о предузетништву „Dare to be Original”


Ученици Осме београдске гимназије, одељења IV1 IV3, са наставницом биологије ДШ, присуствовали су и активно учествовали на Конференцији о предузетништву „УСУДИ СЕ ДА БУДЕШ ОРИГИНАЛ". Конференцију организовала је Фондација "Новак Ђоковић", Оригинал магазин и Привредна комора Србије. У Дорћол плацу.Конференција је посвећена промоцији предузетништва у Србијии конкретних производа за тржиште, као и изложба предузетништва на којој су своје идеје представила 33 домаћа предузетника.

Директорка Фондације "Новак Ђоковић" Јелена Ђоковић рекла је да жели да оснажи све оне који желе да преузму иницијативу и навела да се најбоље учи у размени искустава. Овом догађају присуствовао и тенисер Новак Ђоковић, а специјална гошћа конференције је прва жена добитница Награде ЕУ за иноватора 2017 годину Микела Магаш.

Слике погледајте ОВДЕ


3.10.2018.


Измена распореда писмених провера знања за септембар и октобар за школску 2018/2019. годину


Одељење 2-8

10.10.2018.године- математика- контролна вежба
31.10.2018.године- математика- писмени задатак

Одељење 4-7

02.11.2018.године- математика- писмени задатак

28.9.2018.


Европски дан језика


Од 2002 године се 26 септембра у свету обележава и слави Европски дан језика, како су Европска унија и Савет Европе прописали. Једно од многих блага Европе јесте то што је богата разним језицима. Наиме, у Европи се говори 200 језика, у које се убрајају 24 званична језика Европске уније и око 60 језика којима говоре људи који су мигрирали у земље Европске уније. Ради прославе овог дана, ученици Осме београдске гимназије су у сарадњи са професорима страних језика спремили приредбу.

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

28.9.2018.


Cамит младих


Ученици одељења 4.1, 4.2 и 4.3 Осме београдске гимназије, а у пратњи професора социологије Бојана Тодоровића присутвовали су Самиту младих.
На иницијативу Организације београдских средњошколаца у петак 28.септембра 2018. са почетком и 11часова одржан је Самит младих „Youth4Youth“ под слоганом „Сутра које желимо” на Факултету за дипломатију и безбедност .
Овогодишња тема самита је била „Можемо ли заједно? – Окружење које желе млади“.

Слика 1 Слика 1

25.9.2018.


Допуна распореда писмених провера знања за септембар и октобар за школску 2018/2019. годину


Одељење 1-4
16.10.2018.године- немачки језик- контролна вежба

20.9.2018.


Допуна распореда писмених провера знања за септембар и октобар за школску 2018/2019. годину


Одељење 1-1
16.10.2018.године- српски језик и књижевност - писмени задатак

Одељење 1-3
16.10.2018.године- српски језик и књижевност - писмени задатак

Одељење 1-4
01.10.2018.године- математика- писмени задатак

14.9.2018.


Курсеви програмирања


Фондација „Центар за младе таленте“ и ове године организује КУРСЕВЕ ИЗ ПРОГРАМИРАЊА
Курсеви су БЕСПЛАТНИ, а посебних услова за пријаву (регистрацију) нема. Курсеви које ученици могу да похађају и онлајн и офлајн су:

ПРОГРАМИРАЊЕ (ЧЕТИРИ КУРСА:' „C почетни”, „C напредни”, '++, C#)

За „onlajn” праћење курсева неопходно је да ученици поседују PC рачунар (са оперативним системом „Windows 8” или новијим), звучнике и да имају приступ интернету. Почетак „onlajn” наставе је планиран у другој половини октобра 2018. године о чему ће ученици који се пријаве накнадно бити обавештени имејлом.

Паралелно са онлајн наставом биће организовани и „oflajn” курсеви за једну групу ученика за сваки курс (20 ученика по курсу). Ученици који се определе за овај вид слушања наставе, а желе да упишу почетне курсеве („C основни А”, „C основни B” ) полагаће комбинаторни тест. Тестирање ће се обавити 29. 09. у 17ч. Рок за пријављивање је 25.09.

За више информација посетите веб-страну: www.cmt.edu.rs

10.9.2018.


Ноћ Истраживача


Поводом манифестације „Ноћ Истраживача", Осма београдска гимназија биће домаћин промо-активностима гостујућим предавањима колега из Музеја " Никола Тесла".
Предавања ће бити одржана у петак, 14.9. 2018.године са почетком у 12 часова , у Амфитеатру школе.
Тема предавања је „Представљање уређаја за виртуелну реалност- закорачите у свет Николе Тесле".
Предавач и демонстратор апликација: Владимир Перић и кустос музеја Ивана Ћирић.
Ученици ће моћи са демонстраторима да приступе апликацијама за виртуелну реалност.
Организатор гостујућих предавања: Д. Шемија професор биологије и директор Осме београдске гимназије Ирена Брајевић.

07.9.2018.


Седница Савета родитеља


На седници Савета родитеља донета је Одлука да се ради обезбеђивања средстава за виши квалитет образовања ученика , добровољно, ради унапређења наставе и побољшања услова рада уплати за школску 2018/2019. годину 1000,00 динара на жиро рачун школе. Уплаћена средства се користе за осиграње ученика, набавку папира за копирање тестова и задатака за писмене провере знања , потврде о редовном школовању, набавку тонера и одржавање копир апарата и остале трошкове ученика.

31.8.2018.


Сребрна медаља за Емилију Крантић


Ученица Осме београдске гимназије Емилија Крантић одељења 3-2, предметног професора Светлане Радовић, својим истраживачким радом на тему „CONTEMPORARY MIGRATION ACROSS THE TERRITORY OF THE REPUBLIC OF SERBIA", освојила је сребрну медаљу на Светској смотри истраживачких радова из области друштвених наука - ICYSSS

picture of Emilia

27.08.2018.


Почетак школске године


Настава у школској 2018/19.години почиње 3.септембра 2018.године.
Распоред ученика првог разреда по одељењима биће истакнут на огласној табли 31.августа 2018.године.
Почетак наставе за смену А је у 14 часова, а за смену Б у 8 часова.

Одељења смене А су:
1/1, 1/2, 1/3, 1/4 , 1/9;
2/1, 2/2, 2/3, 2/4;
3/1, 3/2, 3/3, 3/4;
4/1, 4/2, 4/3, 4/4.

Одељења смене Б су:
1/5, 1/6, 1/7, 1/8 , 1/10;
2/5, 2/6, 2/7, 2/8;
3/5, 3/6, 3/7, 3/8;
4/5, 4/6, 4/7, 4/8

16.8.2018.


Важне информације о упису


Упис у други, трећи и четврти разред школске 2018/2019. године за ученике који су пропустили уписни рок у јуну је у четвртак, 30.08.2018. године од 8 до 15 часова у учионици бр.1 на другом спрату школе.


Oстале новости погледајте ОВДЕ.