ОСМА БЕОГРАДСКА ГИМНАЗИЈА

Новости

Избор језика:Српски |Русский |English |中文

Почетна
О школи
Новости
Информације за родитеље
Информације за ученике
Информатор
Интернет настава
Такмичења
Успешни ученици
Галерија
Контакт

Најсвежије новости из Осме београдске гимназије

23.02.2018.


Прво место за Даницу Лазаревић

Ученица Осме београдске гимназије, одељења 1/1, Даница Лазаревић, освојила је прво место на међународном такмичењу у модерном плесу

21.02.2018.


Међународни дан матерњег језика

Дана 21. фебруара 2018. године, Осма београдска гимназија је обележила Међународни дан матерњег језика.
Циљ ове активности је подстицање читања и неговање матерњег језика, те су ученици, у просторијама школске библиотеке, наглас читали песме или одломке из књижевних дела и на тај начин допринели очувању српског језика и неговању српске културне баштине.

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1
Слика 1

20.02.2018.


Нeдeљa кинeскoг филмa

Слика 1
19.2. у 18 ч. Сjуeн Цaнг (титл: српски)
У периоду династије Танг, млади монах Сјуен Цанг, у потрази за будистичким учењима креће на пут у Индију. Током путовања суочава се с бројним опасностима и недаћама...

20.2. у 18 ч. Фaнтoм из пoзoриштa (титл: eнглeски)
Уклето позориште, у коме су заробљени осветољубиви духови трагично настрадале трупе у пожару, чека нову представу и нове жртве...

21.2. у 18 ч. Tигрoви нa шинaмa (титл: српски)
Године 1941. један радник на железници окупља екипу бораца за слободу и заједно с њима се супроставља Јапанацима. У сукобима отимају храну Јапанцима и дају је сиромашнима.

22.2. у 18 ч. Ву Кунг (титл: eнглeски)
Прича говори о Сун Вукунгу који је дошао на Планину бесмртности да се суочи са злим силама. На планини се суочава с бројним изазовима, сазрева и открива свој пут.

23.2. у 18 ч. Mлaди дeтeктив Ди и ускрснућe мoрскoг змaja (титл: српски)
Први случај детектива Дија у ком он истражује нападе морског чудовишта на град. Детектив открива злогласну заверу и издају која га води до царске породице...

Улаз слободан! Добро дошли!

Слика 1

15.02.2018.


Обавештење за одељење 2-2

Поновљена контролна вежба из математике за одељење 2-2 биће реализована дана 23.02.2018.године

14.02.2018.


Бесплатне радионице - цртања

ЦРТАЊЕ НЕДЕЉОМ ПОПОДНЕ
бесплатна радионица 18. и 25. фебруар

Позивамо вас на бесплатну дводневну радионицу цртања и сликања под називом Цртање недељом поподне која ће се одржати 18. и 25 фебруара 2018. године у термину од 16.30 до 19.30 сати у Центру за ликовно образовање Шуматовачка. Радионица је намењена младима од 17 до 20 година.

Упознајте могућности, изражајна средства и основна правила у изражавању концепата, запажања и уметничких сензибилитета помоћу овог медија.

Рад се одвија у професионално опремљеним атељеима у Шуматовачкој, установи културе са вишегодишњим реномеом у области образовања и припрема младих за упис на уметничке школе и факултете (Факултет ликовних уметности, Факултет примењених уметности, Архитектонски факултет итд).

Радионицу води Милан Тепавац Тарин, мр вишемедијске уметности и академски сликар.

Због ограниченог броја места, неопходна је пријава на мејл адресу арт@суматовацка.рс(име, презиме, године старости).

НАПОМЕНА: пријава се односи на оба дана и није могуће пријавити се за само један од два наведена датума.

13.02.2018.


СКЦ - Циклус представљања факултета

Уторак, 20. фебруар у 18:00 Мала сала
Циклус представљања факултета/ЕТФ у СКЦ-у
говори: дипл.инж.ел. Дражен Драшковић, асистент на Катедри за рачунарску технику и информатику, Електротехнички факултет Универзитета у Београду

Електротехнички факултет Универзитета у Београду (ЕТФ) уписаће нову генерацију студената прве године основних академских студија на два акредитована студијска програма: Електротехника и рачунарство (ЕР) и Софтверско инжењерство (СИ).
Диплома ЕТФ-а годинама представља улазницу у најпрестижније и најпрофитабилније компаније, на атрактивним и добро плаћеним радним местима о чему сведочи готово трећина дипломираних инжењера овог факултета запослених у научним институтима, на универзитетима и у компанијама у западним земљама.
Основне информације о факултету, пријемном испиту, упису и студирању даће асистенти и студенти овог факултета, а сви заинтересовани кандидати моћи ће да поставе и питања.

четвртак, 22. фебруар у 18:00 Мала сала
Циклус представљања факултета/ФОН у СКЦ-у

Средњошколци ће имати прилику да се упознају са програмом основних студија, режимом студија и условима уписа на Факултет организационих наука Универзитета у Београду. Током презентације биће више речи о могућностима које ФОН пружа током студирања. Очекујемо Вас!"

понедељак, 26. фебруар у 18:00 Мала сала
Циклус представљања факултета/Правни факултет у СКЦ-у

Правни факултет Универзитета у Београду, је водећа српска образовна и научна институција у области права.
Од школске 1997/98. године одвијају се и Високе европске студије у сарадњи са Европским универзитетским центром у Нансију (Француска), а Диплома специјалисте за европско право која се стиче по завршетку ових студија еквивалентна је са diplôme d'études supérieurs européenes (DESE) Европског универзитетског центра у Нансију.
Поред наставне делатности Факултет остварује научно-истраживачке, наставно-научне и стручне активности у разноврсним облицима, организује публиковање резултата, као и других стручних и научних радова својих чланова, факултетског часописа Анали Правног факултета и других публикација.

уторак, 27. фебруар у 18:00 Мала сала
Циклус представљања факултета/Учитељски факултет у СКЦ-у

ДОБРИМ ОБРАЗОВАЊЕМ ДО БОЉЕ ОБРАЗОВНЕ ПРАКСЕ

Из генерације у генерацију потврђује се чињеница да су учитељи и васпитачи особе које се не заборављају до краја живота! Како постати добар и вољен учитељ/васпитач? Како образовати и васпитавати децу у најкритичнијој етапи њиховог психофизичког развоја, како организовати, прилагодити и спровести васпитно-образовни процес? Са свим тим, али и другим одговорима, кроз призму личних искустава, упознаће вас наши садашњи и бивши студенти и професори. Биће речи и о „студентском животу“ на Учитељском факултету, студентском научноистраживачком центру, стручним екскурзијама, размени студената, факултетским стипендијама, многим културноуметничким, јавним, спортским, хуманитарним и волонтерским активностима. Такође, добићете информације о пријемном испиту, припремној настави, као и о запослењу и другим могућностима након завршетка Факултета.

Четвртак, 1. март у 18:00 Мала сала
Циклус представљања факултета / Математички факултет у СКЦ-у
предавање: ” Настањива зона - Има ли живота негде у свемиру?”
говори: Владимир Ђошовић, сарадник у настави, Катедра за астрономију Математичког факултета Универзитета у Београду

Поред приче о упису, студирању и могућностима запослења после завршеног Математичког факултета, имаћемо прилику да чујемо и интересантно предавање.
Једна од увек актуелних тема у астрономији је и питање "Има ли живота негде у свемиру?". Ово је питање којим се бави мултидисциплинарна област - астробиологија.
Њен главни парадокс је Фермијев парадокс "Где су они?". Назив је добио по познатом астроному XX века, који је, приликом једне вечере са пријатељима, дискутујући о ванземаљском животу, поставио ово питање.
Једну од занимљивих процена је направио Франк Дрејк, који је ово посматрао са становишта вероватноћа о томе колико би требало очекивати да у нашој галаксији има живота. Будући да је то само процена, резултати Дрејкове једначине варирају од екстремно песимистичних који говоре да смо сами у свемиру, до екстремно оптимистичних по којима смо ми само једна од 30 000 цивилизација у Млечном путу.
Позабавићемо се неком од главних тема када су настањиве зоне у питању. Најпре ћемо се фокусирати на циркумстеларну хабиталну зону која представља прстенасту структуру око звезде. Ту бисмо очекивали воду у течном агрегатном стању уколико би се планета нашла у њему.

13.02.2018.


Креативна радионица „Знањем до будућности“ - најава

Среда, 28. фебруар 14:00 – 17:00 Мала сала Студентског културног центра
Креативна радионица „Знањем до будућности“
Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије (МЕФ)
тема: " Како написати CV без радног искуства?”
радионичарке: Маја Живић и Катарина Радловачки, сараднице у настави на МЕФ-у

Учесници радионице ће научити како да направе CV, шта значе појмови пословни бонтон, тиме манагемент итд.
Радионица је осмишљена кроз предавачко - такмичарски концепт и организује се у сарадњи Факултета за примењени менаџмент, економију и финансије (МЕФ) и Студентског културног центра.
Циљ је успешно решити дате задатке и поставити најкреативније идеје. Тимови броје од три до пет чланова. За пријаву тима, потребно је доставити: 1. Име и презиме свих чланова тима; 2. Име средње школе коју похађају чланови тима; 3. Контакт телефон барем једног члана тима. Пријаве тимова слати на мејл: kreativnaradionica@mef.edu.rs i skcprojectteam@gmail.com
Сви учесници ће добити сертификат за учествовање на радионици, а МЕФ је припремио и изненађења.

10.02.2018.


Бесплатно школовањe ученика на високошколским установама у Руској Федерацији

Бесплатно школовањe ученика на високошколским установама у Руској Федерацији. Више информација прочитајте ОВДЕ


02.02.2018.


Полугодишњи тест из математике за I/2 и III/3

Полугодишњи тест из математике за ученике одељења I/2 биће реализованa 21.02.2018.године.
Полугодишњи тест из математике за ученике одељења III/3 биће реализованa 27.02.2018.године.

01.02.2018.


Измена термина провере знања за ученике IV/1

Писмена провера знања из српског језика и књижевности за ученике одељења IV/1 биће реализованa 26.02.2018.године.

01.02.2018.


Измена термина провере знања за ученике IV/3

Писмена провера знања из српског језика и књижевности, за ученике одељења IV/3, реализоваће се дана 26.02.2018.године.

29.01.2018.


Успех мушке одбојкашке екипе

Дана 29.1.2018.године на међуокружном такмичењу у Банатском Новом Селу, мушка одбојкашка екипа Осме београдске гимназије у саставу:Алекса Пешић 2/3, Огњен Ђоловић 2/3, Мирослав Малинчић 2/4, Миломир Миладиновић 2/4, Данило Илић 1/5, Јован Абрамовић 1/3, Андреј Арсеновић 3/8, и Милорад Јашић 3/8, предвођена професором физичког васпитања Јеленом Марјан, освојила је друго место.

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1


26.01.2018.


Бесплатно тестирање знања страних језика за ученике гимназија

Образовни систем ''Equilibrio'' организује бесплатно тестирање знања страних језика за ученике гимназија и средњих стручних школа са територије Београда.

Сви ученици који су заинтересовани да провере своје знање и стекну бесплатно уверење о показаном нивоу знања, позивају се да дођу у просторије у Булевару деспота Стефана 22 (други спрат), како би урадили бесплатан тест!


Тестирање подразумева израду писменог теста у трајању од 60 мин, који обухвата граматичке и лексичке јединице одређеног језика.

Језици за које средњошколци могу да провере своје тренутно знање су: енглески, немачки, италијански, шпански и француски.

Тестирање ће се одржати у два термина (ученици могу да одаберу један од понуђених термина):

· 3. фебруар 2018. са почетком у 12часова (Булевар деспота Стефана 22, IIспрат)
· 10. фебруар 2018. са почетком у 12 часова (Булевар деспота Стефана 22, II спрат)


Свим средњошколцима на основу резултата тестова биће издато бесплатно уверење о приказаном тренутном знању. Нивои знања страних језика су одређени према стандардима Савета Европе (од А1 до Ц2).

23.01.2018.


Европски квиз новца

Удружење банака Србије ће током обележавања Европске недеље новца у периоду 12-16.3.2018. године, у сарадњи са Европском банкарском федерацијом и Министарством просвете, науке и технолошког развоја реализовати Европски квиз новца. Европски квиз новца се по први пут организује као такмичење ученика узраста од 13 до 15 година из 30 европских земаља и усмерен је на подизање нивоа финансијске писмености младих.

Квиз ће се одвијати у две фазе. Прва фаза је национално такмичење, које ће се одржати 16. марта у 10:30 у којем ће се представници одељења такмичити у онлајн квизу (користећи платформу Kahoot!). Два ученика из одељења које победи на националном такмичењу отпутоваће на европско финале Европског квиза новца, које ће се одржати 8. маја 2018. године у Бриселу. Трошкове пута и смештаја за два ученика и њиховог пратиоца (наставника) сносиће Удружење банака Србије.

У такмичењу могу да учествују ученици осмог разреда основних и првог разреда средњих школа. Саставни део пројекта су и 10 квизова подељених у 5 области који су намењени за вежбање у учионици и код куће. Квизови за вежбање доступни су на линку УБС: www.ubs-asb.com.

Одељења која желе да учествују у националном такмичењу потребно је да се претходно пријаве за учешће. Пријава се врши попуњавањем документа (у прилогу мејла) и слањем на адресу: emq2017@ubs-asb.com.

Сви детаљи у вези са такмичењем као и додатна упутства за наставнике доступни су на сајту УБС www.ubs-asb.com и на сајту Пилот-пројекта ФинПис (finpis.mi.sanu.ac.rs ).

За додатне информације можете користити имејл адресу emq2017@ubs-asb.com, као и телефон Центра за банкарску обуку УБС: 011 3020527

17.01.2018.


Коначни резултати са такмичења

Списак ученика који су се пласирали на окружно такмичење из математике овде.
Коначни резултати са општинског такмичења из математике можеете погледати овде.

16.01.2018.


Измена термина писмене провере знања III/8

Писмена провера знања из математике за ученике одељења III/8 биће реализованa 18.01.2018.године

15.01.2018.


Радионица „Живим живот“

У понедељак, 15. јануара 2018. године, студенти завршне године Саобраћајног факултета Универзитета у Београду одржали су са ученицима одељењa IV-2 радионицу о безбедности у саобраћају под називом „Живим живот“. У склопу вршњачке едукације, студенти предавачи: Лазар Витолић, Лазар Несторовић, Милош Станишев и Милош Јовановић, упознали су ученике Осме београдске гимназије са ризицима у саобраћају. Рад је конципиран кроз неколико радионица у трајању од 45 минута. Ученицима се нарочито свидела радионица која је подразумевала коришћење наочара којима је симулирана вожња аутомобила у алкохолисаном стању. Након што је предавање завршено ученици су изразили задовољство и наду да ће у наредном периоду бити организовано више оваквих радионица. Слика 1 Слика 1

13.01.2018.


Резултати такмичења из математике

Резултате са Општинског такмичења из математике можете преузети овде.


28.12.2017.


Срећни празници

СРЕЋНЕ НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ ЖЕЛИ ВАМ КОЛЕКТИВ ОСМЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ.

Слика 1

27.12.2017.


Новогодишња представа за децу запослених

У уторак 26.децембра 2017.године ученици гимназије извели су новогодишњу представу за децу запослених. Изузетна глума и одлична представа наших ученика: Јанка Ковачевића 4/2, Софије Жикић 4/2, Милоша Булатовића 4/2, Ђорђа Бакоча 4/4, Јане ристић 4/4,Саре Михић 4/4, Филипа Чорта 4/4, Катарине Зорић 4/4, Саше Којадиновића 4/3, Милутина Јаћимовићан 4/4, Милоша Милинкова 4/1 и Павла Миловановића 4/3. Преставници Ученичког парламента Б смене украсили су и улепшали свечану салу и холове школе, а хор гимназије извео је пригодне песмице за децу.

Слика 1 Слика 1
Слика 1 Слика 1
Слика 1 Слика 1
Слика 1

26.12.2017.


Изложба Петра Лубарде

Дана 26.12. 2017. год. Ученици одељења IV6 и IV8 са професором ликовне културе Јеленом Ивановић Маџоски посетили су изложбу Петра Лубарде у Кући легата.
Стручно вођство кроз поставку и изванредно предавање о раду Петра Лубарде одржала је Ана Поповић Бодража, историчар уметности и виши кустос у Кући легата.
Поставка обухвата 30 дела из два легата: Спомен-збирке „Павле Бељански – пријатељ уметника“ и Легата Петра Лубарде, али и слике из Уметничке Збирке САНУ (Београд), Народног музеја у Смедеревској Паланци, Музеја српске православне цркве, Музеја града Београда, Галерије Матице српске, Владе Републике Србије и из приватне колекције. Приказана је и богата архивска грађа на документарним паноима поставке међу којима су и документи који су овом изложбом први пут представљени публици.
Новом тумачењу дела Петра Лубарде доприносе уметничка збирка и архива која је данас део Легата Петра Лубарде о коме се стара Кућа легата. Уметничка збирка пружа увид у рад сликара након 1945. године а архива коју чине писма, преписка, белешке у скицен блоковима, позивнице и фотографије, приказује сликара у сложеном друштвеном контексту.
Сликарство Петра Лубарде из периода након Другог светског рата имало је важну улогу у изласку из изолације домаћег културног простора, односно укључивању у међународне дијалоге унутар сложене политике хладноратовске епохе.

Слика 1 Слика 1

26.12.2017.


Унапређивање вредности толеранције и разумевања кроз критичко размишљање и креативност

Тим за Хелсиншки одбор позива ученике гимназије на семинар и позоришне радионице које ће се одржати од 14. до 19. јануара у Београду у просторијама Куће људских права (Кнеза Милоша 4). Ово је део пројекта "Унапређивање вредности толеранције и разумевања кроз критичко размишљање и креативност" који има за циљ да повећа знања младих у области заштите људских права и подстакне их на омладински активизам у области сузбијања насилног екстремизма.
Предавачи/це и радионичари биће стручњаци из области политичких наука, социологије, културе, медија, и представници цивилног сектора.Семинар ће обухватити теме као што су: Плурализам / екстремизам – одређивање основних појмова као што су екстремизам, радикализација, фундаментализам, и превазилажење терминолошке конфузије; Интеркултурални дијалог / клерикализам; Интеркултурални дијалог / етнички национализам; Феминизам / патријархат.
У поподневним часовима полазници/е ће са познатим позоришним редитељем Златком Паковићем кроз разговор и игру, радити на креирању позоришног перформанса.
Током семинара биће организована и групна посета некој од државних институција (Министарство омладине и спорта, Канцеларија за људска и мањинска права и сл.)
Упитник за пријављивање заинтересованим ученицима биће прослеђен преко секретаријата гимназије.
Рок за пријављивање је 9. jануарa до 15 часова.
Овај четвородневни семинар је идеална прилика да се стекну нова знања и вештине.
Број учесника/ца је ограничен, само изабрани кандидати/киње биће обавештени путем емаила/телефона до 10. јануара 2018.године На семинару ће учествовати 10 полазника из Београда и 10 из Новог Пазара.
Обука је бесплатна. Радни дани семинара су 15, 16, 17. и 18. јануар
*Пројекат се спроводи захваљујући подршци мисије ОЕБС у Србији.
26.12.2017.


Промена термина писмене провере знања

Промена термина писмене провере знања из математике за одељење IV/1 је 27.12.2017.године

26.12.2017.


Предавање о болести зависности

Ученици другог разреда Осме београдске гимназије су у уторак, 26. децембра присуствовали предавању о болестима зависности које је одржао др Светислав Митровић, спец. психијатрије из Института за ментално здравље. Осим упознавања са различитим облицима болести зависности и опасностима и последицама по здравље човека, ученици су упознати и са саветодавним и превентивним активностима Клинике за болести зависности Института за ментално здравље.

Слика 1 Слика 1
Слика 1 Слика 1

25.12.2017.


Лет изнад кукавичјег гнезда

Дана 22.12.2017.ученици Осме београдске гимназије одељења II3, IV 5,6,8 посетили су Београдско драмско позориште у пратњи професора Снежане Китановић и Јелене Богатиновић, где су имали задовољство да присуствују извођењу изузетне представе ''Лет изнад кукавичјег гнезда'' настале према истоименом култном филму снимљеном још 1975. Прво извођење било је 1963. године на Бродвеју са Кирк Дагласом у главној улози, а затим 2004. године са Кристијаном Слејтером. Легендарни филм ЛЕТ ИЗНАД КУКАВИЧЈЕГ ГНЕЗДА један је од највећих филмова америчке кинематографије свих времена. У главним улогама играли су: Џек Николсон и Лујза Флечер. Филм је добио Оскара у категорији за:најбољи глумац, најбоља глумица, најбоља режија и најбољи филм. Пре четрдесет година када је настао био је негативна утопија, једна од многих које су настале после Другог светског рата. Данас је то наш живот. Зато се цео концепт представе своди на игру између две истине- истине комада и истине наше стварности. Колико само „нормалан“ човек може бити зао и у прилици да уништи неке који само немају довољно снаге да се супротставе тешким животним околностима. Животна истина! Ко уствари треба да је са оне стране?! Према коментарима наших одушевљених ученика, уживали су у представи уз фантастичну глумачку екипу – „..феноменална, јако емотивна и комична, оставља дубок утисак, од смеха до суза..!“

Слика 1

25.12.2017.


Пано ''British Christmas Tree''

Ученици одељења 3/4 и професор енглеског језика Драгана Павићевић израдили су пано ''British Christmas Tree'' који је изложен у улазном холу школе.

Слика 1

21.12.2017.


Бесплатне радионице цртања, мозаика и графичког дизајна током распуста у Центру за ликовно образовање Шуматовачка 122

Бесплатне радионице цртања, мозаика и графичког дизајна реализоваће се у Центру за ликовно образовање Шуматовачка током јануара и фебруара 2018.године. Програми су намењени ученицима до 19година и подржани су од стране Секретаријата за спорт и омладину града Београда. Детаљне информације о самим радионицама можете наћи на сајту www.sumatovacka.rs. Због ограниченог броја места неопходне су пријаве путем мејла art@sumatovacka.rs или на телефон +381 11 64 30 908

Распоред погледајте овде

Слика 1

19.12.2017.


,,Дани београдске дебате,,

Ученици Осме београдске гимназије присуствовали су предавањима из реторике, дипломатије и дебате која се одржавала 7. и 8.децембра 2017. на Факултету за безбедност и дипломатију. Дана 16.децембра 2017.године у периоду од 11 до 18 часова одржано је такмичење матураната из Београда ,,Дани београдске дебате,, на Факултету за безбедност и дипломатију. У Тиму Осме београдске гимназије били су Милица Васић 4/5, Кристина Чабаркапа 4/3, Јанко Ковачевић 4/2, Јована Радиновић 4/ 6 и Алекса Мојсић 4/6. Кристина Чабаркапа и Јанко Ковачевић пласирали су се у полуфинале а Јована Радиновић и Алекса Мојсић прошли су у други круг такмичења.

Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1 Слика 1

19.12.2017.


Фестивал науке

Ученици гиманазије посетили су овогодишњи једанаести Фестивал науке, где су присуствовали узбудљивим, спектакуларним и упечатљивим експериментима које су представиле многе познате организације и институције на штандовима Наука у покрету и Наука без престанка.
Више прочитајте овде


19.12.2017.


Отварање изложбе «Ана Карењина као огледало епохе»

У петак, 15. децембра, у Руском дому ученици Осме београдске гимназије су заједно са директором, Иреном Брајевић и наставником руског језика, Аном Спремић, присуствовали отварању изложбе «Ана Карењина као огледало епохе» из колекције Државног музеја Л. Н. Толстоја и пројекцији филма «Ана Карењина. Сећања Вронског», прослављеног руског режисера и директора кинематографског концерна «Мосфильм», Карена Шахназарова. Ови догађаји су део свеобухватног програма под називом »Руски језик: читамо, слушамо, гледамо» који ће се одигравати у Руском центру за науку и културу, Руском дому, у периоду од 15-19. децембра, a у чијој организацији осим поменутих институција учествују Руска хуманитарнa мисија и Центар филмских фестивала и међународних програма при Руском Фонду Културе.
Више о овоме можете прочитати на сајту Руског дома - У Оквиру Пројекта „Руски Језик: Читамо, Слушамо, Гледамо…“

Слика 1 Слика 1
Слика 1


16.12.2017.


Бесплатне радионице током зимског распуста на Факултету за примењени менаџмент, економију и финансије

Бесплатне радионице током зимског распуста на Факултету за примењени менаџмент, економију и финансије,
Више прочитајте овде
Информације о пријављивању су на линку www.mef.edu.rs/sr/aktivnosti/zimske_kreativne_radionice_2018

15.12.2017.


Онлајн обуке- математикa и програмирањe

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и „Центар за младе таленте” Нови Сад потписали су Меморандум о сарадњи за организовање бесплатних онлајн обука из математике и програмирања за ученике основних и средњих школа. Меморандум су потписали министар Младен Шарчевић и управитељ Фондације Радивоје Стојковић.

Онлајн обуке ће бити организоване током школске 2017. и 2018. године, а један од примарних циљева је подизање нивоа знања математике за ученике 5, 6, 7 и 8. разреда основне школе, који би допринео лакшој и бољој припреми за упис у средњу школу. Ученицима основних и средњих школа се кроз овакве обуке пружа могућност стицања широког знања из области математике и програмирања што представља својеврсну припрему за све будуће студенте електротехнике, информатике и математике за брже и лакше усвајање градива на факултету.

Програм и материјале за обуку сачинила је Фондација „Центар за младе таленте“ уз помоћ професора математике са Природно – математичког факултета и Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду и професора средњих школа. Предвиђено време трајања онлајн обуке је 1.5 до 2 часа недељно током школске године. Фондација већ шест година организује наставу у циљу доприноса развоју теоријских и практичних знања из математике и програмирања.

Фондација „Центар за младе таленте” из Новог Сада организује следеће онлајн курсеве:

1. ONLINEA – курс из математике намењен ученицима 5. и 6. разреда основних школа и припреми за упис ученика у 7. и 8. разред основних школа при гимназијама
2. ONLINEB – курс из математике намењен ученицима 7. и 8. разреда основних школа ради подизања знања из математике и припреме за упис у средње школе
3. PMUFO – курс из математике намењен ученицима III и IV разреда средњих школа ради припреме за матуру и упис на факултете техничких и природно-математичких наука
4. Cosnovni – курс из програмирања за све ученике који желе да савладају структурирано програмирање у програмском језику C
5. C++ - курс из програмирања за све ученике који желе да савладају објектно оријентисано програмирање у програмском језику C++.
Упис се обавља пријавом (регистрацијом) преко линка www.cmt.edu.rs/CMTOnlineRegistration/Register.html. Посебних услова за пријављивање нема. Упис за све курсеве је у току. Поред часова, полазницима ће бити на располагању и писани материјал преко сајта Фондације www.cmt.edu.rs/WebPortal.

05.12.2017.


ГМО (генетички модификовани организми)

Дана 5.12.2017. од 13:00 до 14:10, одржана су предавања др.проф. ЉубишеТописиревић, у амфитеатру Осме београдскње гимназије, у организацији професора биологије Шемије Дураки (Осма бг.гим.) и Александре Николић (ИММГА). Тема предавања: ГМО (генетички модификовани организми).

Слика 1

Ученице I1-8, II1-8, III1-8 И IV1-8, са одељењским старешинама и предметним професорима Иреном Беговић, Снежаном Китановић, Бојаном Зеленовић, Теодором Милић, Радмило Светланом Радовић, Радмилом Кошутићем, Мирјаном Унчанин, Катарином Радосављевић, Јеленом Богатиновић и Шемијом Дураки, присуствовали су предавањима.
Слика 1

Генетички модификован организам (ГМО) је организам – биљни или животињски - на коме су при узгоју методом генетског инжењеринга унети гени неког другог организма.
Слика 1

Слика 1
Након предавања, ученици и наставници активно су учествовали у дискусији.
Слика 1
Најчешће генетички модификовани организми су: кукуруз, соја, уљана репа, кромпир, памук и парадајз.
Слика 1

Закон о генетички модификованим организмима Републике Србије ГМО дефинише као: ”организам, осим људског, чија је генетичка основа промењена употребом технологије рекомбинантне ДНК”.(Сл. гласник РС, бр. 101/2005) Европско законодавство захтева да организми који су генетички третирани буду посебно означени. Постоје захтеви удружења потрошача да се ова област боље уреди и пропишу строжи услови код коришћења ГМО.

30.11.2017.


Радионица о предузетништву

Дана 30.11.2017 у свећаној сали Осме београдске гимназије одржана је радионица о предузетништву а као увод у пројекат НаПред који је такмичарског карактера. Овом приликом су професори високе школе ПЕП, дали објашњења о следећим циклусима који предстоје током такмичења.

Слика 1.Слика 1 Слика 1. Слика 1

28.11.2017.


Измене у распореду писмених провера за новембар и децембар за одељење 1-2

15.11.2017. ГОДИНЕ – ФИЗИКА
20.11.2017. ГОДИНЕ – ГЕОГРАФИЈА – КОНТРОЛНА ВЕЖБА
01.12.2017. ГОДИНЕ – МАТЕМАТИКА – КОНТРОЛНА ВЕЖБА
07.12.2017. ГОДИНЕ – ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК – ПРВИ ПИСМЕНИ ЗАДАТАК
13.12.2017. ГОДИНЕ – ЛАТИНСКИ ЈЕЗИК – КОНТРОЛНИ ВЕЖБА
14.12.2017. ГОДИНЕ – СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ – ДРУГИ ПИСМЕНИ ЗАДАТАК
27.12.2017. ГОДИНЕ – МАТЕМАТИКА – ДРУГИ ПИСМЕНИ ЗАДАТАК

27.11.2017.


Београдска недеља моде под покровитељством Амбасаде Индије

Од 28. октобра до 3. новембра 2017. Године одржана 42. Београдска недеља моде (Belgrade Fashion Week). Ученици Осме београдске гимназије из одељења 2/6 присуствовали су отварању по позиву амбасадорке Индије, Њ.Е. Нариндер Чохан.
Слика 1

Слика 1

Слика 1

24.11.2017.


Хотел слободан промет

Ученици I, II и IV разреда Осме београдске гимназије, у пратњи одељењских стрешина, предметних наставника и адм. радника, 24.11.2017. били су на позоришној представи „ Хотел слободан промет“, у ЈДП-у представу.
Жорж Фејдово дело, играју/играли су; Војин Ћетковић, Драган Јовановић, Наташа Тапушковић, Анђелика Симић, Срђан Тимаров, ...
Сцена из представе„ Хотел слободан промет“: Драган Јовановић и Милица Гојковић

Слика 1

На питање новинара „Зашто Фејдо“ режисер Борис Лијешевић „ То је врхунац позоришта, и то оног суштинског, сировог, заиграног позоришта; позоришта које не настаје из литературе или неке духовности. То је писац француског златног доба, као Софокло и Еврипид што су писци златног доба хеленске књижевности. Фејдо је најбољи репрезент свог времена. То је позориште, као што су Чаплинови филмови, заправо, прави и суштински филм. Имамо акцију, заплет, јунака који упада у невоље и покушава да се избави, и то производи јурњаву доведену до савршенства, и увијек долази смијех. Данас радити Фејдоа може бити равно позоришној револуцији“.

Слика 1
Ученици у холу и испред позоришта

Слика 1
Сцене из представе

Слика 1
Ученици Осме београдске гимназије испред зграде позоришта

Слика 1
Под утиском представе

Слика 1
Слика 1 Наш насмејани ученици након представе

24.11.2017.


Писмена провера знања из ликовне културе

- за ученике одељења IV/4 одржаће се дана 11.12.2017.године.
- за ученике одељењаIV/6 одржаће се дана 12.12.2017.године.
- за ученике одељењаIV/2 одржаће се дана 13.12.2017.године.
- за ученике одељењаIV/8 одржаће се дана 14.12.2017. године.


23.11.2017.


Факултативна настава шпанског језика

Факултативна настава шпанског језика за 1.разред изводи се четвртком у термину од 14:00 до 15.35

22.11.2017.


Измена термина писмене провере знања

Писмена провера знања из биологије за ученике одељења III /3 биће реализована дана 28.11.2017.године

20.11.2017.


Мирјана Ристић освојила је прву награду на Међународним такмичењу

Ученица Осме београдске гимназије Мирјана Ристић , одељење 2/1, освојила је прву награду на Међународним такмичењу из флауте одржаног 19.11.2017.године

Слика 1

16.11.2017.


Одбојкашки тим освојио друго место

Одбојкашки мушки тим Осме београдске гимназије у саставу:

Стефан Бједов 3/3
Алекса Пешић 2/3
Огњен Ђоловић 2/3
Мирослав Милинчић 2/4
Данило Илић 1/5
Милорад Миладиновић 2/4
Јован Абрамовић 1/3
Милорад Јашић 3/8
Андреј Арсеновић 3/8
Андрија Алавања 3/8 и
Ђорђе Бањац 2/7,

освојио је друго место на Градском такмичењу и пласирао се на Међуокружно такмичење.
Рад тима и такмичења пратили су професори физичког васпитања Јелена Марјан и Славољуб Алексић.

Слика 1.Слика 1 Слика 1. Слика 1

16.11.2017.


Сребрна медаља за Душана Бабића

Ученик Осме београдске гимназије, Душан Бабић, одељење 3/5. освојио је сребрну медаљу на Републичком такмичењу у пливању. Рад и резултате ученика до освајања медаље пратио је професор физичког васпитања Јелена Марјан.

Слика 1.Слика 1

15.11.2017.


Српска академија наука и уметности

Дана 15.11.2017. године, ученици Осме београдске гимназије су са Сањом Вукосављевић, библиотекаром школе, посетили Српску академију наука и уметности. У оквиру програма посете, ученици су сазнали више о постанку саме Академије и њеним члановимаи обишли:

v Улазни хол
v Свечану салу САНУ, где су имали прилику да одгледају кратак филм о животу академика Бранка Ћопића
v спомен собу Милутина Миланковића
v личну библиотеку Марка Ристића
v спомен собу Бранка Ћопића, са раритетима попут његових шешира, гусала и његове писаће машине
v библиотеку САНУ
v читаоницу
v и Галерију САНУ са актуелном поставком „Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији – идентитет, значај, угроженост“.

Слика 1.Слика 1
Слика 1


11.11.2017.


Отворени дан института Србије (ОДИС)

Више прочитајте овде

09.11.2017.


Такмичење "Лига знања"

Дана 07.11. 2017.године ученици Осме београдске гимназије са професором енглеског језика Оливером Цветковић Дивац учествовали су на такмичењу ''Лига знања'', чији је организатор МЕФ факултет. Тим Осме београдске гимназије освојио је треће место у првом кругу такмичења.

Слика 1.Слика 1
Слика 1.Слика 1

07.11.2017.


Важно обавештење

Од понедељка 13.11.2017.године настава ће се изводити у згради Осме бепградске гимназије.
Настава за ученике смене А почиње у 14 часова, а за ученике смене Б у 8 часова.
Радови у школи су делимично завршени и њихово даље извршавање не ометата извођење образовно-васпитног рада у згради гимназије.

Слика 1

03.11.2017.


Општинско такмичење у одбојци

На општинском такмичењу у одбојци тим девојчица Осме београдске гимназије освојио је друго место. Састав тима:
1.Теодора Живковић, 3-6
2. Мартина Вашчанин, 3-6
3. Милица Вешовић, 3-3
4. Александра Бранковић, 3-2
5. Јована Панић-Савић, 3-2
6.Вања Јелачић, 3-4
7. Маша Стефановић, 2-5
8. Милица Шћекић, 3-7
9. Невена Дукић, 2-7
10. Мина Голубовић, 1-3
11. Невена Симић, 2-8
6. Тара Имшир, 1-3


Мушки одбојкашки тим освојио је прво место и пласирао се на градско такмичење.Тим се такмичио у следећем саставу:
1. Данило Илић, 1-5
2. Огњен Ђоловић, 2-3
3. Мирослав Милинчић, 2-4
4. Миломир Миладиновић, 2-4
5. Милорад Јашић, 3-8
6. Јован Аврамовић, 1-3
7. Алекса Пешић, 2-3
8. Андреј Арсеновић, 3-8
Ученике је предводила на такмичењу професорка физичког васпитања Јелена Марјан.


Слика 1.Слика 1 Слика 1.Слика 1

02.11.2017.


Путовање у Санкт-Петербург

Од 17. до 24. октобра делегација Осме београдске гимназије по други пут је посетила Средњу општеобразовну школу № 246 Приморске области града Санкт-Петербурга. За време посете између ученика из Србије и Петербурга развило се право пријатељство. Заједно смо посадили храст Петра Великог на територији школе № 416 града Петерхофа, Вашингтонски и Тургењевски храст – у дворишту Школе № 246. У оквиру културног програма посетили смо Ермитаж, Руски музеј, Казањски храм, Исакијевски храм, Петерхоф и Летњи дворац Петра Великог, Петропавловску тврђаву, место дуела А.С. Пушкина и Дом-музеј великог песника у ул. Мојка, бр. 12. А још су за госте из Србије били организовани јавни часови из руског језика и књижевности и обиласци објеката Школе № 246 која се може похвалити изузетно опремљеним простором – савременим кабинетима, базенима за ниже узрасте и одрасле ученике, салама и спортским теренима, спелеопећином или ,,сланом“ собом и савременом свечаном салом са преко 300 места. У оквиру округлог стола последњег дана посете, ученици наше школе су одржали презентације о Београду и Србији и паралелама између два језика и културе, говорили су стихове и размењивали утиске. Обе стране су посетом веома задовољне и са нестрпљењем ишчекују нови сусрет на пролеће следеће године у Београду!


Слике можете погедати ОВДЕ

02.11.2017.


Ученици Осме на Слободној зони-јуниор

Тринаесто издање Слободне зоне-јуниор, одржаће се 2. 3. и 6. новембра у Дворани културног центра од 13 часова. Око седамдесет ученика Осме београдске гимназије имаће прилику да бесплатно погледају три филма : Ћорда, италијанско-француски филм редитеља Јонаса Карпиђнана, Лето 1993. шпански филм Карла Симона и немачки филм Школа за бунтовнике, Александра Клајдера. Сва три филма баве се ,,вечитим" проблемима младих, проблематизују важне теме о којима се , касније, разговара са ученицима на часовима. Са ученицима ће пројекцијама филмова присуствовати и професори гимназије Мирјана Михајловић и Бојан Тодоровић.

01.11.2017.


Градско такмичење у пливању

На Градском такмичењу у пливању, ученици Осме београдске гимназије освојили су три медаље и постигли следеће резултате:
Хелена Малетић 2/8 , 5.место стил –леђно;
Марија Лазић 3/6, 2.место, стил -краул;
Душан Бабић 3/5, 1.место, стил -прсно;
Василије Ристичевић 3/2, 3.место, стил -краул.
Ученик Душан Бабић 3/5 се пласирао на републичко такмичење са освојеним првим местом.
Ученике је предводила професорка физичког васпитања Јелена Марјан.Слика 1

01.11.2017.


Документарни филм „Живот Сардар Валабхаи Патела“

Поводом комеморације 142. годишњице рођења великог друштвеног вође, државника и борца за независност Индије, Сардар Валабхаи Патела, ученици Осме београдске гимназије су имали прилике да погледају документарни филм ,,Живот Сардар Валабхаи Патела“ 31. октобра. Филм су погледали у склопу часа енглеског језика где им је професорка Јелена Богатиновић одржала кратко предавање о индијском националном хероју. Сардар Валабхаи Пател је један од оснивача Републике Индије и имао је важну улогу у процесу стицања индијске независности од британске власти. Он је водио земљу ка уједињењу, стварању независне државе. Због способности да предводи хиљаде људи и истакне се као велики лидер, добио је надимак ,,Сардар“, што значи шеф. За образовање и проширење основне културе ученика, важно је учити о великанима као што је овај индијски херој.


Слике можете погедати ОВДЕ

31.10.2017.


"Лига знања"

Дана 30.11.2017. у Општини Вождовац , у организацији МЕФа, одржана је ''Лига знања'', предавање и радионица везана за предузетништво и бизнис идеју. Учествовали су ученици одељења 1/ 1.. Ученике је предводила професорка енглеског језика Оливера Дивац. Додела награда ученицима Осме београдске гимназије заказана је за 07.11.2017.године

Слика 1.Слика 1 Слика 1.Слика 1 Слика 1.Слика 1 Слика 1

28.10.2017.


Сајам књига

Дана 27.10.2017.године професори Осме београдске гимназије Слободан Главичић и Оливера Дивац са ученицима одељења II2 посетили су Сајам књига. Том приликом су посетили штандове високошколских установа.

Слика 1.Слика 1 Слика 1.Слика 1

28.10.2017.


Радионица Знањем до циља

Ученици Осме београдске гимназије присуствовали су радионици Знањен до циља одржаној у оквиру Међународног сајма књига у периоду од 25.10. до 28.10.2017.године. Пројекат чине два сегмента: Сајам предузетништва и образовних вештина ( преко 50 примера добре праксе и успешних старт ап прича који су изложени на штандовима) и Академија предузетништва за студенте и средњошколце ( који ће током трајање радионице чланице Савета излагати о различитим темама из области предузетништва, конкретно су следеће институције. Развојна агенција Србије, Регионална агенција за развој и европске интеграције, Привредна комора Србије, Секретаријат за привреду, Секретаријат за образовање и дечју заштиту и Фонд за развој).

Слика 1.Слика 1 Слика 1

26.10.2017.


Измене писмених провера знања IV-7

Писмена провера знања матемнатике за одељење 4-7 биће одржана 25.октобра 2017.године

23.10.2017.


Измене писмених провера знања II-8

Српски језик и књижевност – уместо 16.10.2017. писмени задатак је одржан 18.10.2017.
Биологија – уместо 17.10. 2017. писмена провера знања одржана је 16. 10. 2017.
Математика – уместо 27.10. 2017. писмени задатак одржаће се 24. 10. 2017.


23.10.2017.


Српскa академијa наукe и уметности

Ученици трећег разреда Осме београдске гимназије у пратњи директора посетили су Српску академију наука и уметности која је највиша научна и уметничка институција. ј Академија је ове године отворила своја врата за посете , како би заједно могли да уживамо у изузетној заоставштини српске научне и уметничке историје. Програмом су били организовани обиласци појединих делова Палате САНУ:

o Улазног хола
o Свечане сале САНУ
o Легата Олге Јеврић
o Архива САНУ
o Библиотеке САНУ
o Галерије САНУ и
o Галерије науке и технике, у складу са актуелним програмом.

Слика 1

23.10.2017.


Сценско путовање кроз време

Ученици Осме београдске гимназије су у пратњи својих професора присуствовали извођењу представе ''АЈНШТАЈНОВИ СНОВИ'' дана 20.10.2017.године која се изводила у Југословенском драмском позоришту. Представа, осмишљена по истоименом светском бестселеру Алена Лајтмана, америчког физичара и писца, оставила је дубок утисак на све присутне. Лајтманова новела, објављена 1993., преведена на више од 40 језика, дело је изузетног језика, јасне структуре и богате маште у коме нам аутор открива Ајнштајнове снове у време настанка чувене теорије релативности.
„Ајнштајнови снови“ постављају суштинска питања...на шта сте потрошили свој живот, јесте ли га потрошили како треба, јесте ли дали време некој вези, неком човеку, жени који то нису заслужили...запитате се да ли бисте поправили неке ствари у свом микросвету и шире. Бавећи се споредним стварима често потцењујемо време које пролази.
Радња представе прати чувеног научника на имагинарном путовању из Европе у Америку у коју одлази бежећи од фашизма. На броду је са својим успоменама.
Слика 1

23.10.2017.


Измене писмених провера знања

Писмена провера из математике за одељење 2/2 заказана је за 25.10.2017.године Писмена провера из математике за одељење 4/1 заказана је за 27.10.2017.године

20.10.2017.


Писмена провера знања из немачког језика

- за одељење IV/4 заказано је за 27.10.2017.године

20.10.2017.


Измене писмених провера знања

Писмена провера знања из математике:

- за одељење I/8 заказана је за 26.10.2017.године;
- за одељење II/8 заказана је за 24.10. 2017.године;
- за одељење IV/6 заказана је за 30.10. 2017.године;
- за одељење I/2 заказана је за 26.10.2017. .године;
- за одељење III/6 заказана је за 26.10.2017. .године;
- за одељење III/2 заказано је за 30.10.2017.године;
- за одељење III/3 заказано је за 26.10.2017.године;
- за одељење IV/3 заказано је за 27.10.2017.године ;
- за одељење II/2 заказано је за 25.10.2017.године;
- за одељење IV/4 заказано је за 23.10.2017.године;


16.10.2017.


Посета Општини Вождовац

Представници Ученичког парламента су дана 04.10.2017.године посетили Општину Вождовац. Главна тема разговора биле су активности у школи. Дискутовано је организацијама хуманитарних концерата у ''Божидарцу''. Представник општине г.Милош Стојановић напоменуо је да школа може да користи просторе на Вождовцу као на пример СЦ ''Шумице''. У разговору су истакнуте многе могућности које Осма београдска гимназија пружа, попут факултативног учења језика, певања у хору, одлазака у позористе и на концерте, разних стипендија. Ученици су добили информацију да је у току преузимање својине над базеном Бањица и да ће свака школа добити термин за бесплатно коришћење. Текст је сачинила представница Ученичког парламента Осме београдске гимназије Миа Васиљевић

Слика 1

12.10.2017.


Обавештење о радовима

Због радова на санацији дела крова зграде Осме београдске гимназије настава ће се изводити од 16. 10.2017.године у следећим образовно-васпитним установама:
- настава за ученике првог разреда одељења 1/1, 1/2, 1/3 и 1/4 и ученике трећег разреда у ОШ ,, Исидора Секулић'', Гаврила Принципа 42, са почетком наставе у 15 часова;
- настава за ученике првог разреда одељења 1/5, 1/6, 1/7 и 1/8 и ученике другог разреда у ОШ ,, Радојка Лакић'', Др Александра Костића 1-7, са почетком наставе у 14 часова и 30 минута.
- настава за ученике четвртог разреда у ОШ ,, Синиша Николајевић'', Тимочка 24 са почетком наставе у 15 часова и 15 минута.

12.10.2017.


БИОФЕСТ

Дана 12.10. 2017 ученици Осме београдке гимазије су били у посети осмом филмском фестивалу особа са инвалидитетом БОСИФЕСТ у Сава Центру под слоганом ПОКРЕНИ ПРОМЕНУ.

Ученике и ученице IV2, IV5, IV6, IV7 и IV8 је на фестивал повео предметни професор социологије Бојан Тодоровић. У периоду од 14 до 18 часова ученици су имали прилике да погледају 4 филмска остварења:
1. италијански филм: 50ХРио; аутора Франческа Мансутиа из 2016.године
2. руски филм : Одлазак на плес; ауторке Марјам Махкијеве из 2015. године
3. индијски филм: Ја сам Џиџа; ауторке Шавати Чакраборти из 2016. године
4.франацуски филм: Устани и ходај; аутора Метју Фирмина из 2016.године.

Пред почетак последње пројекције, аутор је за свој аутобиографски филм дао уводну реч где је предочио са каквим се све изазовима сусретао


Слике можете погедати ОВДЕ

11.10.2017.


Посета Руском дому

Дана 10.октобра 2017.године у галерији Руског дома, ученици I/8 Осме београдке гимназије са професором социологије Бојаном Тодоровићем присустовали су ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ „МОЈ КРАЈ, ЗАМИШЉЕН И НЕЖАН...“ ИЗ ФОНДОВА ДРЖАВНОГ МУЗЕЈСКОГ КОМПЛЕКСА СЕРГЕЈ ЈЕСЕЊИН, СЕЛО КОНСТАНТИНОВО У РЈАЗАНСКОЈ ОБЛАСТИ. Изложбу је пратила нарација о делу и животу чувеног руског књижевника.

Слика 1.Слика 1 Слика 1.Слика 1

10.10.2017.


Видео о размени ученика

Погледајте видео о размени ученика Осме београдске гимназије и Средње општеобразовне школе № 246 из Санкт-Петербурга који је припремио наставник гостујуће школе, Александар Панасенко. Видео можете погледати овде.

06.10.2017.


Промоција књиге „Валентина Терешкова - прва жена у свемиру”

Ученици Осме београдске гимназије, са професором хемије Слађаном Остојић, присуствовали су промоцији књиге ,,Валентина Терешкова - прва жена у свемиру'', ауторке Марије Ранђеловић. Промоција је одржана 3. октобра у Руском дому у 19х. Промоцију је отворио хор руском песмом ,,Љебинушка''. Према речима ауторке, књига је написана из жеље да се пажња усмери на жене као и на њихове велике подвиге, који су, такође, од великог значаја за нашу планету и свет, па је стога настала и књига о Валентини Терешковој - жени која је прва летела у свемир. У склопу овог догађаја, одржано је и проглашење најуспешнијих дела и писаца конкурса ''Доситејево златно перо''.

Слика 1

02.10.2017.


Јапанска представа „Галеб”

Ученици Осме београдске гимназије су имали прилике да присуствују представи ,,Галеб“ у Народном позоришту на сцени „Раша Плаовић“ 30. септембра 2017. у пратњи професора Јелене Петровић и Јелене Богатиновић. Представа је изведена на јапанском језику од стране јапанског авангардног театра „A la Place“, у оквиру њихове балканске турнеје“. ,,Галеб“ је ауторско дело Антона Павловича Чехова, а изведено је у режији Цујогошија Сугијама.
- Живот и смрт - шта одваја ова два различита света? Када људи дођу на овај свет, сви имају страст, снове, наде, веру, таленат и љубав, али је врло тешко живети, а да се нешто од тога не изгуби, а када човек изгуби, често је то питање бити или не бити. Чехов је писао о људима који се надају да ће се уздићи до новог света, и који изазивајући га на крају губе и бивају сломљени, али одбијају да се савију, у нади да ће поново устати и почети да се боре. Он се на тај начин питао шта је то што нас убија, а шта нас тера да наставимо - каже редитељ Сугијама.
Представа је премијерно изведена прошле године у Токију, а, у међувремену, са великим успехом изведена је на Трећем међународном фестивалу експерименталног театра у Ханоју, у Вијетнаму.

Слике можете погледати ОВДЕ.


30.09.2017.


Кинески институт

Ученици Осме београдске гимназије су дана 30. 09.2017.године уз пратњу професорке Јелене Богатиновић присуствовали прослави Дана Института Конфучије. Манифестација је одржана на отвореном у Кнез Михаиловој улици. Ученици су имали прилике да се на непосредни начин приближе кинеској култури и традицији. Неке од активности које су биле део ове прославе укључују везивање кинеског чвора, кинеску калиграфију, резање кинеског папира, демо час кинеског језика. Део програма су такође били плес са свиленим тракама, плес ''Xinjiang'' и „Zhang Feng”.

Слике можете погледати ОВДЕ.

28.09.2017.


Изложба „Наука је забавна"

У четвртак 28.09.2017. ученици одељења II1 и II3 са професорима Татјаном Јоцић Стефановић и Снежаном Китановић, посетили су изложбу научних експеримената у Галерији науке и технике САНУ. Извештај можете погледати овде.

26.09.2017.


Европски дан језика

У Осмој београдској гимназији обележен је 26. септембар - Европски дан језика који се у целој Европи обележава од 2001. године. Прославама које се организују тог дана наглашава се значај свих европских језика и подстиче вишејезичност која води ка бољој комуникацији између различитих култура. Ученици свих разреда наше школе обележили су Европски дан језика кроз музику, поезију, филм и презентације о Србији и везама које постоје међу европским језицима.

Програм су уз подршку својих наставника извели ученици:

Јована Вуксан, Јелена Рајић, Нађа Ерић, Жељко Ступар и Николина Ђурић, 3/4 - ,,Why latin?"
Белча Душан, Костић Софија, Милијановић Софија, Ристић Миљана, Ања Пеција, Јовановић Ђорђе, Буха Димитрије, 2/1
Миљковић Маша, 2/2
Радичевић Александра, Теодора Милијановић, 1/1
Андрејић Емилија, Марјановић Александра, Јеремић Страхиња, 2/3 - ,,Stand by me" ; ,,All of you"
Анђелина Милановић, Јана Ђорђевић, 2/6 - ,,Your song", Elton John
Огњен Прелевић, 1/2 - Heinrich Heine, LORELEI
Јана Ђорђевић, 2/6 - "La vie en rose" (Edith Piaf)
Тара Рокић, 2/6 - презентација филма "Le fabuleux destin d'Amélie Poulain"
Анђелина Милановић, 2/6 - музика из филма "Le fabuleux destin d'Amélie Poulain" (клавир)
"Est-ce que tu m'aimes" (Maître Gims)
Елена Марковић, 2/6 - презентација филма "L'appartement"
Мила Јаћимовић, 2/6 - презентација филма "L'appartement"
Срђа Шибалић, 2/6 - најава и техничка подршка
Николина Лазић, Лазар Мишић, 1-8 - ,,Торжественная песня" Роберт Рождественский
Лав Ђурић, 3-3 - Презентација ,,Параллели"
Александра Његован, Теодора Кнежевић, 3-1 - ,,Дружба", О.Митяев
Тијана Марковић, 2/4 - Federico García Lorca, ROMANCE SOMNÁBULO
Лазар Максимовић, 1/7 - José Martí, SUEÑO DESPIERTO

Програм су осмислили Драгана Павићевић, Оливера Цветковић Дивац, Зорица Омчикус, Јелена Богатиновић - наставници енглеског језика; Драгана Ђурић - наставник немачког језика; Светлана Маринковић - наставник француског језика; Ана Спремић, Марија Бакић - наставници руског језика; Миле Сајчић - наставник шпанског језика.

Слике можете погледати ОВДЕ.


26.09.2017.


Откривање европских језика и култура

Ученици одељења 3/6 и 2/6 посетили су 26. септембра поводом Европског дана језика Француски институт, Институт Сервантес и Гете институт где су имали прилику да се упознају са овим културним институцијама које раде на промовисању учења страних језика. Ученици су се кроз учешће у квизу о познавању европских језика и култура упознали и са шведским, грчким, италијанским и румунским језиком.
Музички део програма био је организован на летњој позорници Калемегданске тврђаве.

Слике можете погледати ОВДЕ.


20.09.2017.


Андреа Митић освојила другу награду

Ученица Осме београдске гимназије Андреа Митић, одељење 2/3, освојила је другу награду на изложби радова „Сачувајмо природу” у оквиру Дана европске баштине у Београду.

20.09.2017.


Сребро за Анђелу Милатовић

Ученица Осме београдске гимназије Анђела Милатовић, одељење 3/3, освојила је сребрну медаљу на Државном првенству у веслању у категорији осмерац.

20.09.2017.


Злато за Јелену Триван

Ученица Осме београдске гимназије Јелена Триван , одељење 2/5, освојила је златну медаљу на Државном првенству у веслању у категорији четверац.

18.09.2017.


Обавштење за 3/6

Контролна вежба из математике 05.10.2017.године. Први писмени задатак из математике 23.10.2017.године.

15.09.2017.


Одлука о додели уговора

Одлуку погледајте овде

14.09.2017.


Недеља руског филма

Дана 14.9.2017. ученици Осме београдске гимназије са професором руског језика Маријом Бакић,у оквиру Недеље руског филма у Србији „Бајке детињства”, присуствовали су гостовању композитора и извођача Сергеја Светлова у Руском дому. У оквиру исте манифестације погледали су премијерну пројекцију филма „ВРЕМЕ ПРВИХ”.


Слика 1

09.09.2017.


Музеј афричке уметности

Ученицу Осме београдске гимназије Машу Терзић, 2/5 наградио је Музеј афричке уметности за свој допринос и рад.

Видео погледајте овде

29.08.2017.


Упис ученика

Упис ученика у други, трећи и четврти разред је у среду 30.08.2017.године у периоду од 09-15 часова.

Спискови уписаних ученика у први разред Осме београдске имназије биће оглашени на огласној табли за ученике у среду 30.08.2017.године.
Ученици који су распоређени:
- у одељењима 1/1, 1/2, 1/3 и 1/4 похађају наставу 1. септембра од 8 часова ( А смена)
- у одељењимаа 1/5. 1/6, 1/7 и 1/8 похађају наставу 1. септембра од 14 часова ( Б смена)
Сваке недеље наизменично се мења почетак наставе.

25.08.2017.


Активности Осме београдске гимназије

Слика 1

24.08.2017.


Конкурсна документација - „Санација дела крова”

ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ
КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈАOстале новости погледајте ОВДЕ.