ОСМА БЕОГРАДСКА ГИМНАЗИЈА

Новости

Избор језика:Српски |Русский |English |中文

Почетна
О школи
Новости
Информације за родитеље
Информације за ученике
Информатор
Интернет настава
Такмичења
Успешни ученици
Галерија
Контакт

Најсвежије новости из Осме београдске гимназије


16.10.2017.


Посета Општини Вождовац

Представници Ученичког парламента су дана 04.10.2017.године посетили Општину Вождовац. Главна тема разговора биле су активности у школи. Дискутовано је организацијама хуманитарних концерата у ''Божидарцу''. Представник општине г.Милош Стојановић напоменуо је да школа може да користи просторе на Вождовцу као на пример СЦ ''Шумице''. У разговору су истакнуте многе могућности које Осма београдска гимназија пружа, попут факултативног учења језика, певања у хору, одлазака у позористе и на концерте, разних стипендија. Ученици су добили информацију да је у току преузимање својине над базеном Бањица и да ће свака школа добити термин за бесплатно коришћење. Текст је сачинила представница Ученичког парламента Осме београдске гимназије Миа Васиљевић

Слика 1

12.10.2017.


Обавештење о радовима

Због радова на санацији дела крова зграде Осме београдске гимназије настава ће се изводити од 16. 10.2017.године у следећим образовно-васпитним установама:
- настава за ученике првог разреда одељења 1/1, 1/2, 1/3 и 1/4 и ученике трећег разреда у ОШ ,, Исидора Секулић'', Гаврила Принципа 42, са почетком наставе у 15 часова;
- настава за ученике првог разреда одељења 1/5, 1/6, 1/7 и 1/8 и ученике другог разреда у ОШ ,, Радојка Лакић'', Др Александра Костића 1-7, са почетком наставе у 14 часова и 30 минута.
- настава за ученике четвртог разреда у ОШ ,, Синиша Николајевић'', Тимочка 24 са почетком наставе у 15 часова и 15 минута.

12.10.2017.


БИОФЕСТ

Дана 12.10. 2017 ученици Осме београдке гимазије су били у посети осмом филмском фестивалу особа са инвалидитетом БОСИФЕСТ у Сава Центру под слоганом ПОКРЕНИ ПРОМЕНУ.

Ученике и ученице IV2, IV5, IV6, IV7 и IV8 је на фестивал повео предметни професор социологије Бојан Тодоровић. У периоду од 14 до 18 часова ученици су имали прилике да погледају 4 филмска остварења:
1. италијански филм: 50ХРио; аутора Франческа Мансутиа из 2016.године
2. руски филм : Одлазак на плес; ауторке Марјам Махкијеве из 2015. године
3. индијски филм: Ја сам Џиџа; ауторке Шавати Чакраборти из 2016. године
4.франацуски филм: Устани и ходај; аутора Метју Фирмина из 2016.године.

Пред почетак последње пројекције, аутор је за свој аутобиографски филм дао уводну реч где је предочио са каквим се све изазовима сусретао


Слике можете погедати ОВДЕ

11.10.2017.


Посета Руском дому

Дана 10.октобра 2017.године у галерији Руског дома, ученици I/8 Осме београдке гимназије са професором социологије Бојаном Тодоровићем присустовали су ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ „МОЈ КРАЈ, ЗАМИШЉЕН И НЕЖАН...“ ИЗ ФОНДОВА ДРЖАВНОГ МУЗЕЈСКОГ КОМПЛЕКСА СЕРГЕЈ ЈЕСЕЊИН, СЕЛО КОНСТАНТИНОВО У РЈАЗАНСКОЈ ОБЛАСТИ. Изложбу је пратила нарација о делу и животу чувеног руског књижевника.

Слика 1.Слика 1 Слика 1.Слика 1

10.10.2017.


Видео о размени ученика

Погледајте видео о размени ученика Осме београдске гимназије и Средње општеобразовне школе № 246 из Санкт-Петербурга који је припремио наставник гостујуће школе, Александар Панасенко. Видео можете погледати овде.

06.10.2017.


Промоција књиге „Валентина Терешкова - прва жена у свемиру”

Ученици Осме београдске гимназије, са професором хемије Слађаном Остојић, присуствовали су промоцији књиге ,,Валентина Терешкова - прва жена у свемиру'', ауторке Марије Ранђеловић. Промоција је одржана 3. октобра у Руском дому у 19х. Промоцију је отворио хор руском песмом ,,Љебинушка''. Према речима ауторке, књига је написана из жеље да се пажња усмери на жене као и на њихове велике подвиге, који су, такође, од великог значаја за нашу планету и свет, па је стога настала и књига о Валентини Терешковој - жени која је прва летела у свемир. У склопу овог догађаја, одржано је и проглашење најуспешнијих дела и писаца конкурса ''Доситејево златно перо''.

Слика 1

02.10.2017.


Јапанска представа „Галеб”

Ученици Осме београдске гимназије су имали прилике да присуствују представи ,,Галеб“ у Народном позоришту на сцени „Раша Плаовић“ 30. септембра 2017. у пратњи професора Јелене Петровић и Јелене Богатиновић. Представа је изведена на јапанском језику од стране јапанског авангардног театра „A la Place“, у оквиру њихове балканске турнеје“. ,,Галеб“ је ауторско дело Антона Павловича Чехова, а изведено је у режији Цујогошија Сугијама.
- Живот и смрт - шта одваја ова два различита света? Када људи дођу на овај свет, сви имају страст, снове, наде, веру, таленат и љубав, али је врло тешко живети, а да се нешто од тога не изгуби, а када човек изгуби, често је то питање бити или не бити. Чехов је писао о људима који се надају да ће се уздићи до новог света, и који изазивајући га на крају губе и бивају сломљени, али одбијају да се савију, у нади да ће поново устати и почети да се боре. Он се на тај начин питао шта је то што нас убија, а шта нас тера да наставимо - каже редитељ Сугијама.
Представа је премијерно изведена прошле године у Токију, а, у међувремену, са великим успехом изведена је на Трећем међународном фестивалу експерименталног театра у Ханоју, у Вијетнаму.

Слике можете погледати ОВДЕ.


30.09.2017.


Кинески институт

Ученици Осме београдске гимназије су дана 30. 09.2017.године уз пратњу професорке Јелене Богатиновић присуствовали прослави Дана Института Конфучије. Манифестација је одржана на отвореном у Кнез Михаиловој улици. Ученици су имали прилике да се на непосредни начин приближе кинеској култури и традицији. Неке од активности које су биле део ове прославе укључују везивање кинеског чвора, кинеску калиграфију, резање кинеског папира, демо час кинеског језика. Део програма су такође били плес са свиленим тракама, плес ''Xinjiang'' и „Zhang Feng”.

Слике можете погледати ОВДЕ.

28.09.2017.


Изложба „Наука је забавна"

У четвртак 28.09.2017. ученици одељења II1 и II3 са професорима Татјаном Јоцић Стефановић и Снежаном Китановић, посетили су изложбу научних експеримената у Галерији науке и технике САНУ. Извештај можете погледати овде.

26.09.2017.


Европски дан језика

У Осмој београдској гимназији обележен је 26. септембар - Европски дан језика који се у целој Европи обележава од 2001. године. Прославама које се организују тог дана наглашава се значај свих европских језика и подстиче вишејезичност која води ка бољој комуникацији између различитих култура. Ученици свих разреда наше школе обележили су Европски дан језика кроз музику, поезију, филм и презентације о Србији и везама које постоје међу европским језицима.

Програм су уз подршку својих наставника извели ученици:

Јована Вуксан, Јелена Рајић, Нађа Ерић, Жељко Ступар и Николина Ђурић, 3/4 - ,,Why latin?"
Белча Душан, Костић Софија, Милијановић Софија, Ристић Миљана, Ања Пеција, Јовановић Ђорђе, Буха Димитрије, 2/1
Миљковић Маша, 2/2
Радичевић Александра, Теодора Милијановић, 1/1
Андрејић Емилија, Марјановић Александра, Јеремић Страхиња, 2/3 - ,,Stand by me" ; ,,All of you"
Анђелина Милановић, Јана Ђорђевић, 2/6 - ,,Your song", Elton John
Огњен Прелевић, 1/2 - Heinrich Heine, LORELEI
Јана Ђорђевић, 2/6 - "La vie en rose" (Edith Piaf)
Тара Рокић, 2/6 - презентација филма "Le fabuleux destin d'Amélie Poulain"
Анђелина Милановић, 2/6 - музика из филма "Le fabuleux destin d'Amélie Poulain" (клавир)
"Est-ce que tu m'aimes" (Maître Gims)
Елена Марковић, 2/6 - презентација филма "L'appartement"
Мила Јаћимовић, 2/6 - презентација филма "L'appartement"
Срђа Шибалић, 2/6 - најава и техничка подршка
Николина Лазић, Лазар Мишић, 1-8 - ,,Торжественная песня" Роберт Рождественский
Лав Ђурић, 3-3 - Презентација ,,Параллели"
Александра Његован, Теодора Кнежевић, 3-1 - ,,Дружба", О.Митяев
Тијана Марковић, 2/4 - Federico García Lorca, ROMANCE SOMNÁBULO
Лазар Максимовић, 1/7 - José Martí, SUEÑO DESPIERTO

Програм су осмислили Драгана Павићевић, Оливера Цветковић Дивац, Зорица Омчикус, Јелена Богатиновић - наставници енглеског језика; Драгана Ђурић - наставник немачког језика; Светлана Маринковић - наставник француског језика; Ана Спремић, Марија Бакић - наставници руског језика; Миле Сајчић - наставник шпанског језика.

Слике можете погледати ОВДЕ.


26.09.2017.


Откривање европских језика и култура

Ученици одељења 3/6 и 2/6 посетили су 26. септембра поводом Европског дана језика Француски институт, Институт Сервантес и Гете институт где су имали прилику да се упознају са овим културним институцијама које раде на промовисању учења страних језика. Ученици су се кроз учешће у квизу о познавању европских језика и култура упознали и са шведским, грчким, италијанским и румунским језиком.
Музички део програма био је организован на летњој позорници Калемегданске тврђаве.

Слике можете погледати ОВДЕ.


20.09.2017.


Андреа Митић освојила другу награду

Ученица Осме београдске гимназије Андреа Митић, одељење 2/3, освојила је другу награду на изложби радова „Сачувајмо природу” у оквиру Дана европске баштине у Београду.

20.09.2017.


Сребро за Анђелу Милатовић

Ученица Осме београдске гимназије Анђела Милатовић, одељење 3/3, освојила је сребрну медаљу на Државном првенству у веслању у категорији осмерац.

20.09.2017.


Злато за Јелену Триван

Ученица Осме београдске гимназије Јелена Триван , одељење 2/5, освојила је златну медаљу на Државном првенству у веслању у категорији четверац.

18.09.2017.


Обавштење за 3/6

Контролна вежба из математике 05.10.2017.године. Први писмени задатак из математике 23.10.2017.године.

15.09.2017.


Одлука о додели уговора

Одлуку погледајте овде

14.09.2017.


Недеља руског филма

Дана 14.9.2017. ученици Осме београдске гимназије са професором руског језика Маријом Бакић,у оквиру Недеље руског филма у Србији „Бајке детињства”, присуствовали су гостовању композитора и извођача Сергеја Светлова у Руском дому. У оквиру исте манифестације погледали су премијерну пројекцију филма „ВРЕМЕ ПРВИХ”.


Слика 1

09.09.2017.


Музеј афричке уметности

Ученицу Осме београдске гимназије Машу Терзић, 2/5 наградио је Музеј афричке уметности за свој допринос и рад.

Видео погледајте овде

29.08.2017.


Упис ученика

Упис ученика у други, трећи и четврти разред је у среду 30.08.2017.године у периоду од 09-15 часова.

Спискови уписаних ученика у први разред Осме београдске имназије биће оглашени на огласној табли за ученике у среду 30.08.2017.године.
Ученици који су распоређени:
- у одељењима 1/1, 1/2, 1/3 и 1/4 похађају наставу 1. септембра од 8 часова ( А смена)
- у одељењимаа 1/5. 1/6, 1/7 и 1/8 похађају наставу 1. септембра од 14 часова ( Б смена)
Сваке недеље наизменично се мења почетак наставе.

25.08.2017.


Активности Осме београдске гимназије

Слика 1

24.08.2017.


Конкурсна документација - „Санација дела крова”

ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ
КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈАOстале новости погледајте ОВДЕ.