ПРОСЛАВА ДЕСЕТОГОДШЊИЦЕ УЧЕЊА ЈАПАНСКОГ ЈЕЗИКА У ОСМОЈ БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Дана 21. 5. 2024. године, професори и ученици Осме београдске гимназије уприличили су прославу десетогодишњице учења јапанског језика у нашој школи.

Церемонији су присуствовали представници Амбасаде Јапана са аташеом за културу, госпођица Каори Огура, која је, заједно са директором школе Иреном Брајевић, изразила велико задовољство због досадашње успешне сарадње у виду подршке и стипендирања ученика Осме београдске гимназије за наставак средњошколског школовања у Јапану, као и жељу да се и у будућности овакав вид пријатељства и сарадње двеју институција настави и буде пример будућим нараштајима.

Велики значај овом догађају донело је и присуство претходних генерација ученика Осме београдске гимназије који су, захваљујући фондацији „Макото“ која финансира наставу јапанског језика у Осмој београдској гимназији и додељује бесплатне стипендије ученицима школе , започели и успешно завршили школовање у Јапану. .Догађају је присутвовао и наш први професор јапанског језика госопдин Марко Божовић, сарадник са међународне односе на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Церемонију је отворио хор Осме београдске гимназије извођењем химне Србије и химне Јапана, а под вођством професорке музичке културе Јелене Петровић.

За оргаизацију догађаја и представљање постигнућа ученика у учењу јапанског језика побринуле су се Сања Вукосављевић стручни сарадник и координатор културних активности школе и професорка јапанског језика Јелисавета Тодосијевић.

Представници Фондације ,,Макото'', спонзори наше гимназије, упутили су нам писмо подршке за даљу сарадњу и цитирали текст јапанске пословице ,, СНАГА ЈЕ У КОНТИНУИТЕТУ''

Захваљујемо се Фондацији ,,Макото'' јер је нашим ученицима омогућено и учење јапанског језика и упознавање јапанске културе.

<